Відомий художник з Тернопілля Микола Шевчук довершує на пленері образ Дмитра Вишневецького (Байди). Фото автора

Дмитра Вишневецького кожен з нас знає як Байду. Дехто з істориків схиляється до думки, що саме він створив Запорозьку Січ, дехто стверджує, що понад 500 років тому Байда взявся за розбудову укріплень на Хортиці. Відомий художник з Тернопільщини лауреат премії ім. М. Бойчука Микола Шевчук загострює увагу й на маловідомому факті, що Дмитро Вишневецький заснував Донське козацтво, яке нині, на жаль, переросло в яничарське, антиукраїнське збройне формування та на догоду кремлівським агресорам принесло на наш Донбас  руїну.

Історична тематика посідає у творчості пана Миколи помітне місце.  Дмитро Вишневецький постає одразу із двох його картин. На одній легендарного військовика зображено з луком на тлі родинного палацу в селищі Вишнівець, у якому народився, на іншому полотні Байда на тлі Хортиці.

Примітно, що роботу над цим образом Микола Шевчук завершує не деінде, а саме в околицях, що прилягають до палацу Вишневецьких.

Зрештою, і не лише пан Микола. Десятеро художників з різних областей стали учасниками Всеукраїнського пленеру «Байда-Sich Вишнівець-2015». Митці працювали в різних жанрах, на полотнах з’являлися не лише портрети козацьких достойників, а й ландшафтна архітектура, історичні пам’ятки,  природні принади.

Борис Сердюк із Кременчука, що на Полтавщині, вперше побував у цих краях, вражень, мовить, не переказати. На етюди виходив і вранці, і в полудень, і у надвечір’я. Щодня три-чотири пейзажі з’являлися в його творчому доробку. Ось самотністю повіяло від старенької покинутої хатини, над якою витяглися високі дерева, одне з яких гіллям заступило церкву. Але символ духовності виблискує золотим хрестом на бані, а це означає, що світло життя палатиме завжди.

А заслужений художник України тернополянин Богдан Ткачик у цій окрузі малює впродовж багатьох років. До речі, 15 його картин за два останні місяці виставлено в експозиції Збаразького замку. Проте на пленері пан Богдан вирішив показати цю твердиню й навколишню архітектуру не з парадного входу, а навпаки. 

Ідею теперішнього живописного пленеру подав голова облдержадміністрації Степан Барна. Підтримали художників, які захотіли працювати в похідно-польових умовах, Збаразькі райдержадміністрація та міська рада, а опікуном, так би мовити, став Національний заповідник «Замки Тернопілля». За словами вченого секретаря цієї структури Надії Макарчук, перший живописний пленер у заповіднику відбувся ще 2009 року. Уже стало доброю традицією, що кожен з учасників пленерів дарує заповіднику по дві власні картини. Так і вчинили художники, що приїхали на «Байду-Sich Вишнівець-2015».