Добровольці та волонтери антитерористичної операції, які отримали складні поранення, отримуватимуть від держави одноразові грошові виплати. Про це йдеться у змінах до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», які підписав президент Петро Порошенко.

Безпосередні учасники АТО із числа добровольців, волонтерів та інших осіб, які стали інвалідами внаслідок поранення, контузії або каліцтва, отримуватимуть одноразові грошові допомоги у таких розмірах:

– 250-кратний прожитковий мінімум (332,5 тис. грн станом на сьогодні), встановленого законом для працездатних осіб, у разі встановлення інвалідності І групи;

– 200-кратного прожиткового мінімуму (266 тис. грн), встановленого законом для працездатних осіб, у разі встановлення інвалідності II групи;

– 150-кратного прожиткового мінімуму (199,5 тис. грн), встановленого законом для працездатних осіб, у разі встановлення інвалідності III групи.

У разі смерті зазначених вище осіб члени їхніх сімей мають отримати одноразову грошову допомогу в розмірі 500-кратного прожиткового мінімуму (665 тис. грн).

«Відповідно до Прикінцевих положень закону, зазначені вище положення поширюються на осіб, які визнані інвалідами, членів сімей осіб, які загинули (померли) до набрання чинності цим законом. Закон набирає чинності через місяць з дня його опублікування», – ідеться в повідомленні прес-служби президента.

ТСН