Міжнародна Федерація футбольних асоціацій на 90 днів відсторонила від керівництва президента ФІФА Зеппа Блаттера, генерального секретаря Жерома Вальке та віце-президента Мішеля Платіні.

Це рішення ухвалив комітет федерації із етики, який проводить розслідування щодо трьох функціонерів ФІФА через звинувачення у корупції. Всі троє ці звинувачення відкидають. І вже оскаржують це рішення.  Тим часом обов’язки президента ФІФА виконуватиме керівник Африканської конфедерації футболу Ісса Аяту. Він вже заявив, що не висуватиме свою кандидатуру на майбутніх виборах президента.

Очікується, що іспанець Анхель Марія Вільяр тимчасово керуватиме УЄФА замість пана Платіні.

Окрім того комітет заборонив колишньому віце-президентові ФІФА Чон Мон Джуну опікуватись футболом на шість років та оштрафував його на 100 тисяч швейцарських франків. Як відомо, Мішель Платіні та Чон Мон Джун висунули свої кандидатури на вибори президента ФІФА, які заплановані в лютому.

Утім, у  заяві, яку поширили адвокати пана Блаттера, сказано, що він «розчарований» тим, що комітет його не заслухав, а рішення про відсторонення ухвалили через нерозуміння дій генеральної прокуратури Швейцарії.  Комітет ФІФА з етики почав своє розслідування проти Зеппа Блаттера після того, як генеральна прокуратура Швейцарії відкрила проти 79-річного керівника ФІФА кримінальну справу.

У Швейцарії головного футбольного функціонера підозрюють у підписанні контрактів, які завдали організації збитків, і в незаконних виплатах президентові УЄФА Мішелю Платіні.

Щодо Платіні комітет почав розгляд справи про отримання дев’ять років тому 2 мільйонів євро за консультаційні послуги Зеппу Блаттеру. За даними швейцарської прокуратури, статус Платіні у справі «між свідком і обвинуваченим».

Швейцарія розслідує обрання господарів чемпіонатів  світу із футболу 2018 та 2022 років. Справу проти чиновників ФІФА ведуть також США, повідомляє Бі-Бі-Сі. 

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»