ЄВРОСТАНДАРТИ. Наступного року переглянуть вимоги щодо встановлення безпечного складу екіпажів кораблів, які визначено Міжнародною конвенцією з охорони людського життя на морі ще у 1974 році та Резолюцією «Принципи мінімального безпечного складу екіпажу суден». Про це йшлося на засіданні 92 сесії Комітету з безпеки на морі (КБМ) Міжнародної морської організації (ІМО), яка нещодавно відбулася у Лондоні.

В Україні до цих питань підійшли досить серйозно. Вирішено, що лише в разі повної відповідності підготовки моряків у навчально-тренажерному закладі  (далі НТЗ) вимогам Манільських поправок до Міжнародної конвенції про підготовку і дипломування моряків та несення вахти, іншим міжнародним і національним вимогам, заклад включатимуть до дозвільного переліку. Укрморрічінспекція суворо дотримуватиметься такого підходу під час оглядів НТЗ та підготовки відповідних пропозицій Мінінфраструктури, яке також акцентуватиме на цьому при затвердженні навчальних закладів.

 Цим проблемам приділили значну увагу і на нараді Укрморрічінспекції з керівниками НТЗ щодо вдосконалення системи підготовки моряків та приведення її у відповідність до конвенційних вимог.

— Саме дотримання та імплементація на національному рівні міжнародних вимог, що стосуються освіти, підготовки та дипломування моряків, дасть змогу Україні продовжити готувати високопрофесійних фахівців морської справи, — зазначив голова Державної інспекції з безпеки на морському та річковому транспорті Григорій Соболевський.

Крім того,  фахівці Укрморрічінспекції поінформували про результати оглядів НТЗ, проведених у 2013 році з метою оцінки відповідності рівня підготовки моряків вимогам Конвенції, резолюцій та інших документів Міжнародної морської організації. Вони акцентували на тих типових недоліках, що були виявлені під час перевірок, а також оприлюднили результати аналізу навчальних програм підготовчих курсів і надали свої зауваження та рекомендації щодо їх усунення. Присутні погодилися з тим, що найближчим часом слід упроваджувати у навчальний процес нові техніко-експлуатаційні вимоги до тренажерів, аби ті якнайреальніше імітували ситуацію.