Після того як запрацював підписаний Президентом улітку закон про електронні петиції, яких тільки звернень до глави держави не надходило! Багато з них швидко набирали необхідних для розгляду 25 тисяч підписів, і їх уже розглянуло керівництво країни. Нова форма спілкування громадян із високопосадовцями набула популярності й розширилася на регіони.

Днями портал електронних колективних звернень до голови обласної державної адміністрації почав працювати і на Дніпропетровщині: e-petition.dp.gov.ua. «Для керівництва області це ще один канал зворотного зв’язку. Ми хочемо й повинні знати, що важливо для наших жителів і що можемо для них зробити», — наголосив голова Дніпропетровської облдержадміністрації Валентин Резніченко.

На відміну від уже звичних петицій, електронне звернення до очільника Дніпропетровської області не потребує 10 тисяч підписів та тримісячного терміну їх збирання, щоб його розглянули. Достатньо всього двох голосів підтримки для розгляду колективного питання. Зробити електронну петицію просто: зареєструвавшись на вищеназваному сайті, натиснути кнопку «Створити звернення» і заповнити форму зворотного зв’язку. Вона зручна і зрозуміла. Потім слід натиснути «Створити».

Втім, звернення не одразу потрапить за призначенням, а лише після перевірки модератора, який не пропустить петиції із нецензурною лайкою або екстремістськими закликами. Якщо ви інтелігентна, порядна, вихована і законослухняна людина, яка вміє викласти своє питання нормальною мовою, ваше звернення надішлють на сайт і його розгляне спеціальна комісія на чолі з головою Дніпропетровської ОДА. До комісії також входять його заступники та керівники деяких управлінь ОДА.

«Ми розуміємо важливість спілкування з жителями області. Тому в нас є контакт-центр і гаряча лінія голови ОДА. Сам керівник Дніпропетровщини принаймні 8—10 разів на місяць проводить прийом громадян, хоч за законом — повинен чотири. Щоб людям стало ще простіше ділитися з нами пропозиціями, і створено сайт колективних звернень», — зазначив на презентації нового порталу радник голови Дніпропетровської ОДА Юрій Голик.

Він розповів, що вже протягом дня з початку надходження електронних звернень надійшли перші п’ять листів-пропозицій від жителів Дніпропетровщини. Серед них, наприклад, — заснувати шкільні екскурсії в ОДА. Радник голови ОДА з усмішкою зауважив, що це питання розв’язати легко. Побажаємо ж керівництву наддніпрянського регіону з такою самою усмішкою й легкістю виконувати інші побажання громадян.