Вироком Придніпровського районного суду Черкас до кримінальної відповідальності притягнуто місцевого жителя, який вів активну антиукраїнську пропаганду в соціальних мережах. Про це повідомили в УСБУ в Черкаській області.

Зловмисник поширював в інтернеті матеріали з публічними закликами до насильницької зміни конституційного ладу, громадської непокори, а також розміщував повідомлення, фото-, відеоматеріали, репости сепаратистського характеру, які містять заклики, спрямовані на зміну державного кордону України.

Рішенням суду пропагандиста визнано винним у вчиненні злочину за ч. 1 ст. 110 Кримінального кодексу України та призначено покарання у вигляді позбавлення волі на строк до чотирьох років з іспитовим терміном один рік.

Набув чинності й вирок Ватутінського міського суду Черкаської області стосовно депутата Ватутінської міської ради, якого суд визнав винним у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України. Посадовець був активним учасником груп у російських соціальних мережах, де поширював ідеї сепаратизму та пропагував насильницькі методи політичної боротьби. Зловмисника засуджено до одного року позбавлення волі з іспитовим строком один рік.

Упродовж року на Черкащині припинено функціонування понад 140 інтернет-сайтів антиукраїнського спрямування, які адмініструвалися з тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей. Крім цього, з метою недопущення поширення недостовірної інформації щодо суспільно-політичної, економічної ситуації в Україні, стану проведення АТО, протиправних закликів до порушення конституційного ладу, порушення територіальної цілісності України, організації масових заворушень та таких, що пропагують ідеали так званих ДНР/ЛНР, управління СБУ вжило заходів для обмеження доступу до 174 інтернет-ресурсів.