Французькі літаки з авіаносця «Шарль де Ґолль» вперше завдали ударів по позиціях ісламістів в Іраку.

Водночас Велика Британія запропонувала французам використовувати свою повітряну базу на Кіпрі, аби звідти теж бомбардувати терористів.

Після паризьких терактів Франція намагається створити міжнародну антитерористичну коаліцію.

Для цього у вівторок французький президент Франсуа Олланд зустрічається з Бараком Обамою.

Наразі Білий Дім висловлюється стримано.

«Французький народ у жалобі, але він знає, що у такий момент може розраховувати на підтримку найсильнішої держави світу. Крім того, зараз час визначити, що їм необхідно зробити для зміцнення безпеки у своїй країні», – сказав речник Білого Дому Джош Ернест.

Можливим каменем спотикання у коаліції може стати незгода між США та Францією щодо російської участі. Після нападів у Парижі Франсуа Олланд схильний закрити очі на московську підтримку сирійського президента і навіть «забути» про анексію Криму та санкції, – усе заради російських бомбардувань у Сирії. Водночас у США на такі поступки не готові.

«Росія наразі не сприяє вирішенню сирійської кризи – допоки вони підтримуватимуть Башара Ассада, вони лише поглиблюватимуть проблему біженців і далі заважатимуть боротьбі проти терористів з «Ісламської держави Іраку та Леванту», – вважає Вільям Тейлор, віце-президент аналітичного центру US Institute of Peace.

З Вашингтона передає кореспондент євроньюз Штефан Ґробе:

«Напередодні зустрічі з Олландом Обама дає зрозуміти: ніяких змін у антипутинському курсі і жодних поступок щодо України в обмін на посилені російські авіаудари по ІДІЛ. Обама своєї позиції наразі не змінює».

EURONEWS