Державна судова адміністрація ввела проект з відправлення судами учасникам судового процесу, де розглядають кримінальні провадження, текстів судових повісток у вигляді SMS-повідомлень у місцевих та апеляційних загальних судах. Повістку направлятимуть тоді, якщо учасник процесу сам погодиться отримувати її в такому вигляді. 

Відповідну заявку можна буде оформити в суді або через Інтернет на офіційному веб-порталі судової влади. Результат доставки SMS на номер телефону учасника (дата і час доставки або причина недоставки) автоматично розміщується у відповідному електронному реєстрі. Такі повідомлення роздруковуватимуть і долучатимуть до матеріалів справи.

Нагадаємо, що нині в кожному суді України працює автоматизована система діловодства. Вони обладнані локальними мережами. Пілотне ж упровадження проекту «Електронний суд» передбачає паралельне ведення як паперової, так і електронної документації.

У Державній судовій адміністрації зазначають, що на сьогодні вже всі суди України мають технічну можливість надсилати електронні копії документів учасникам процесу. А електронний суд — це суд, двері якого відчинено цілодобово для кожного. Для цього налагоджено систему обміну інформацією між судами, прокуратурою, а також з Єдиним реєстром досудових розслідувань. У системі електронного суду на офіційному веб-порталі Держсудадміністрації України учасник судового процесу має зареєструвати свою поштову скриньку і потім подати до суду заяву про отримання процесуальних документів в електронному вигляді, якщо має бажання.

У майбутньому планується доопрацювати цей проект і досягти того, щоб учасники процесу мали змогу звертатися до суду в електронному вигляді, засвідчуючи всі документи електронним підписом.

Адвокати поки що ставляться до таких новацій із пересторогою, зазначаючи, що «електронні повістки» можуть використовувати недобросовісні учасники процесу, щоб просто не з’являтися до суду або свідомо затягувати процес. «Можливі випадки, коли людина просто не отримує SMS-повідомлення, адже наші оператори мобільного зв’язку не завжди працюють зразково. Наприклад, якось я привітала друга з днем народження, надіславши йому SMS, — каже адвокат Тетяна Ясінська, — а отримав її він лише за тиждень після події й навіть на мене образився. Як перевірятимуть, чи отримала людина повістку до суду? Як забезпечити, щоб інформація надходила вчасно? Ці запитання, думаю, так і залишаться без відповідей. Тому в таких серйозних справах, як виклики до суду, я за конверти та листи, за які людина повинна розписатися, отримуючи їх. І нестиме відповідальність, якщо потім проігнорує засідання».