Розвідники були, є і будуть, особливо під час війни. Навіть за холодної війни між США і СРСР розгорялися неабиякі шпигунські пристрасті, які показав у своєму новому фільмі «Міст шпигунів» знаменитий режисер Стівен Спілберг.

В епіцентрі історії   звичайний бруклінський адвокат Джеймс Донован, якому доводиться виконувати службовий обов’язок, захищаючи радянського шпигуна Рудольфа Абеля. Росіяни, у свою чергу, беруть у полон американського пілота. ЦРУ відправляє Донована на майже неможливе завдання домовитися про звільнення захопленого в СРСР американського пілота літака-розвідника U2.

Цікава історія провалу шпигуна. Так, радянський розвідник Рудольф Абель отримує від своїх кураторів з КДБ шифровки, заховані в десятицентових монетках. Уперше ФБР звернуло увагу на Абеля, коли один з радянських агентів помилково розплатився такою монеткою при купівлі газети. Продавцеві газет монетка здалася підозріло легкою. Він кинув її на асфальт, і монетка розвалилася на дві частини, а з неї випала мікроплівка...

Останні кадри фільму, де відбувається обмін Рудольфа Абеля на Френсіса Гері Пауерса, знімали на Гліникському мосту в Берліні. Саме там 1962 року стався обмін Абеля на Пауерса. Обмін багатьох інших радянських і американських розвідників у роки холодної війни відбувався якраз на цьому мосту, за що в пресі його охрестили шпигунським.

У фільмі «Міст шпигунів» гармонія досягається тим, що історія, заснована на реальних подіях, повністю занурена у відбиток минулого часу. Дивишся і віриш, що так і було.

Режисер: Стівен Спілберг («Список Шиндлера», «Спіймай мене, якщо зможеш»). У ролях: Том Хенкс («Зелена миля», «Форест Гамп»), Емі Райан («Підміна», «Капоте»), Алан Алда («Авіатор»).

Настя ІВАНЦОВА