17 грудня 2010 року в містечку на півдні Тунісу 26-річний безробітній з університетським дипломом Мохаммед Буазізі зробив спробу публічного самоспалення. Напередодні поліція конфіскувала у нього овочі, якими чоловік торгував просто неба, оскільки іншої роботи не було. Для ліпшого усвідомлення покараним своєї провини за недозволену торгівлю жінка-поліцейський надавала йому ляпасів і плюнула в лице. Наступного дня ще кілька безробітних повторили вчинок Мохаммеда, а сотні місцевих безробітних вийшли на демонстрацію з вимогами хліба й роботи. Попри інформаційну блокаду, протести швидко поширилися на інші міста, а за тиждень дісталися столиці.

Хвилю загальнонаціональних протестів, спричинених невдоволенням політикою президента Тунісу Зин ель-Абидина бен Алі, що призвела до його відставки 14 січня 2011 року та призначення кардинально нового уряду 27 січня 2011 року, назвали Жасминовою революцією. А її успіх став поштовхом до масових протестів у інших арабських країнах.

Жасминова революція стала поштовхом до масових протестів у інших арабських країнах. Фото з cайту nbcnews.com

Проте мало вчинити революцію, потрібно ще й захистити її досягнення. Учора в Осло Нобелівську премію миру за 2015 рік присудили Туніському національному діалоговому квартету. Як зазначається у релізі Нобелівського комітету, премію присуджено «за вирішальний внесок у розбудову плюралістичної демократії після Жасминової революції в Тунісі в 2011 році».

«Квартет створили влітку 2013 року, коли процес демократизації міг обрушитися через політичні вбивства і широкомасштабний соціальний вибух. Він створив альтернативний мирний політичний процес в період, коли країна була на межі громадянської війни», — йдеться у повідомленні комітету.

До квартету входять чотири організації: Генеральний трудовий союз Тунісу, Туніська конфедерація промисловості, торгівлі і ремісництва, Туніська ліга захисту прав людини та Національна рада адвокатів Тунісу.

Цього року на Нобелівську премію миру претендували 276 кандидатів, серед яких були і канцлер ФРН Ангела Меркель, Папа Римський Франциск і колишній співробітник спецслужб США Едвард Сноуден.

Торік Нобелівську премію миру вручили пакистанській активістці і борцю за права дітей Малалі Юсуфзай та індійському лікареві Кайлашу Сатьярті.

Нагородження лауреатів традиційно відбудеться 10 грудня — у день пам’яті засновника премії Альфреда Нобеля.