Ситуація в Криму, а потім на сході країни змусила прикордонних медиків у максимально стислі терміни, у березні 2014 року, сформувати дорожні карти медичного забезпечення, де прописано тактику та порядок надання медичної допомоги з моменту поранення до повного одужання для кожного прикордонного загону. Надалі, уже враховуючи реалії, відкорегували «маршрутні карти поранених».

Сформовано лікарсько-фельдшерські бригади штатних медпунктів, оперативно-бойових комендатур та мобільних застав, які цілком забезпечені медичним майном та ліками для надання долікарської та першої медичної допомоги.

Враховуючи найбільш ефективне надання першої допомоги — так звані золоту хвилину, золоту годину, оперативно прийняті рішення про етапну евакуацію поранених до найближчих та безпечних лікувальних закладів із задіянням рейсів санітарної авіації, не зафіксовано жодного випадку смерті серед особового складу на етапах евакуації, а також вдалося запобігти розвитку ускладнень наслідків поранень.

Позитивним результатам сприяє також активна співпраця з волонтерами та громадськими організаціями щодо широкого впровадження для особового складу, задіяного у зоні проведення АТО, курсів тактичної медицини та курсів надання медичної допомоги.

Також формується необхідний резерв медичного майна. І першочергово — індивідуальних засобів медичного захисту. Вперше за останніх п’ять років за рахунок виділених Урядом коштів медичні служби комплектуються медичною апаратурою та технікою переважно подвійного призначення, а також сучасним медичним і санітарно-технічним обладнанням на модульній основі, що забезпечує їхню автономність та мобільність.

У цей важкий для всієї України час робота наших прикордонних медиків заслуговує особливої уваги і вдячності. Незважаючи ні на що, ці люди самовіддано працюють у тих умовах, які є, не шкодуючи сил, рятуючи життя, як уміють і чим уміють. Вони працюють над собою, з кожним днем здобуваючи новий досвід в умовах війни.

ДОВІДКОВО

Усі військовослужбовці, які виконують завдання з охорони ділянок державного кордону на лініях розмежування в межах Луганської та Донецької областей, на 100% забезпечені індивідуальними медичними засобами для надання першої медичної допомоги, засобами знезараження води «Акватабс». А медпрацівники у своєму арсеналі мають медичні військові тактичні сумки. За кошти, виділені додатково Кабінетом Міністрів з резервного фонду держбюджету, придбано санітарно-евакуаційний транспорт на 6 мільйонів 380 тисяч гривень, а саме: три медичні БТРи, два автомобілі «Кугуар», обладнані медичним устаткуванням для евакуації та надання невідкладної медичної допомоги.

Отримано 8 автомобілів швидкої медичної допомоги, у тому числі, згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів, — два автомобілі екстреної медичної допомоги передано зі сфери управління Міністерства охорони здоров’я України.

Тетяна ФІЛІПЕНКО,
Олександр КУРІЧКО

для «Урядового кур’єра»