Попередні підрахунки

Не зазнали змін і електоральні тенденції в цілому по державі. Абсолютно очікуваною стала відчутна перемога партії влади у східних і південних областях, як і її поразка в західних. Щодо центру, то тут симпатії виборців між "Регіонами" і "Батьківщиною" є набагато менш відчутними. Так само на Півдні і Сході додає партія "Сильна Україна", яка, втім, не змогла дістати належну підтримку на Заході.

Натомість може радіти ВО "Свобода", адже виборці Івано-Франківщини, Тернопілля та Львова віддали за її представників найбільше голосів. Звичайно, півроку, що минули після виборів Президента, термін ще недостатній для відчуття всіх серйозних змін у країні, але певні висновки громадяни таки зробили.

У таких великих містах як Вінниця, Донецьк, Дніпропетровськ перемагають, за даними екзит-полів, нинішні їх очільники. Інтрига залишається у Харкові, де за крісло мера сперечаються повпреди "Батьківщини" Арсен Аваков і Партії регіонів Геннадій Кернес. А от одесити, вірогідно, вирішили спробувати у ролі міського керівника нову людину. Судячи з екзит-полів, "регіонал" Олексій Костусєв випереджає чинного мера Едуарда Гурвіца майже на 10%.

Для прикладу наведемо дані одного з екзит-полів, проведеного компанією GFK. У середньому по Україні Партія регіонів набрала 36,2%, Батьківщина - 13,1, Партія Фронт Змін -6,8%, КПУ - 5,9%, ВО Свобода - 5,1%, "Сильна Україна" -4,3%, Наша Україна - 2,3%, Народна Партія - 1,8%, СПУ -1,7%, ЄЦ - 1,6%. Заради справедливості зазначимо, що самі автори закладають у результати похибку вибірки на рівні 2,5%.

Без сенсацій і сюрпризів

З цього напрошується висновок про поступове, можливо, й повільне, але невідворотне просування України шляхом демократії, заявив учора зранку Прем'єр-міністр Микола Азаров. "Мені б хотілося, щоби Партія регіонів була скрізь, але на це треба заслужити, заслужити роботою й результатами. І ми прагнутимемо заслужити довіру виборців не лише на Сході, а й на Заході України", - сподівається він.

Спираючись на дані попередніх вибіркових опитувань на виборчих дільницях, глава уряду спрогнозував явку виборців на рівні 50%. Сам же процес відбувся демократично, з наданням рівних умов для представників усіх політичних сил, повідомляє прес-служба Прем'єр-міністра. І уряд працюватиме з усіма конструктивно налаштованими представниками політичних сил-переможців.

На думку Микола Азарова, головною сенсацією вже минулих виборів є відсутність будь-яких сенсацій. І українській стороні надзвичайно важлива думка кожного спостерігача. До слова, гарячі лінії МЗС і Кабміну не зафіксували жодних негативних повідомлень від них.

Спостерігачі залишилися задоволеними

Інформацію про дотримання демократичних тенденцій і вільну атмосферу підтверджує й голова Комітету виборців України Олександр Черненко, який заявляє, що цього разу порушень було не більше, ніж на попередніх місцевих виборах. У цьому плані кроком уперед вони не стали, передає УНІАН.

Спостерігачі КВУ фіксували значну кількість процедурних і технічних проблем, пов'язаних з недосконалістю виборчого законодавства, низьким професійним рівнем членів виборчкомів та гострим політичним протистоянням на дільницях. Найпоширенішими і системними проблемами були черги на дільницях, зумовлені великою кількістю бюлетенів.

Було чимало порушень і з виборчими бюлетенями: їх доставляли більше або менше від потреби, не скрізь встигли до початку голосування проставити штампи "вибув", непоодинокими були випадки орфографічних і фактологічних помилок або помилкова доставка бюлетенів, надрукованих для одної дільниці, на іншу. Все це може стати підставою для визнання виборів недійсними на окремих дільницях.

КВУ фіксував і несистемні грубі порушення: підкуп виборців, спроби вкидання бюлетенів, недопуск спостерігачів на дільниці, підписання порожніх бланків протоколів. Після втручання це було припинено, але в кількох випадках порушення задокументовано, і вони можуть стати підставою для оскарження виборів на цих дільницях. Проте масового оскарження Олександр Черненко не передбачає. Серйозних порушень, які могли б істотно вплинути на результати виборів, не помітили й міжнародні спостерігачі. Про це заступник голови Державної думи РФ Олександр Бабаков заявив на прес-конференції в Києві.

А президент Американсько-російської торговельно-промислової палати Хелен Теплицька була "приємно здивована виборами". Секретар з міжнародних зв`язків Соціал-демократичної партії Чехії Катаріна Прудкова повідомила, що виборчі комісії демонстрували готовність співробітничати з міжнародними спостерігачами. Процес волевиявлення громадян проходив цілком прозоро і доступно для моніторингу та аналізу.

З нею погодився депутат Народного зібрання Болгарії Антон Кутєв, який також відзначив високу активність виборців і відсутність істотних порушень. "Те, що ми бачили, дозволяє зробити висновок, що політична система в Україні знаходиться на досить високому рівні", -констатував Олександр Бабаков. Місія міжнародних спостерігачів CІS-ЕМО також наголошує, що місцеві вибори можна вважати такими, що відбулися, а порушення мали несистемний характер. Про це йдеться у попередньому звіті місії, оприлюдненому її генеральним директором Олексієм Кочетковим. Помилки і порушення на місцях не могли мати вирішального впливу на остаточні результати.

З вище сказаним погоджується й місія ОБСЄ. Особистий представник чинного голови ОБСЄ з питань виборів Марат Сарсембаєв також не помітив особливих скарг від кандидатів, спостерігачів і членів комісії. Скажімо, партії у виборчих комісіях було представлено досить пропорційно.

Спостерігачі від ОБСЄ мали незначні зауваження до процесу голосування. З іншого боку, відвідавши 8 виборчих дільниць у 8-ми містах у периметрі 70 км від Києва, важко зробити висновки про вибори в масштабах України.

У свою чергу депутат Європарламенту, співголова спільного парламентського комітету співробітництва ЄС - Україна Павел Коваль неоднозначно оцінює наші вибори. В цілому у нього склалося позитивне враження, але черги додали невеличку ложку дьогтю.

"Місцеві вибори будуть предметом обговорення в резолюції Європарламенту щодо ситуації в Україні найближчим часом", -запевнив пан Коваль.

Хоча екзит-поли річ доволі хитка, і їх результати часто відрізняються один від одного, зазвичай, остаточні підсумки не далеко виходять за межі допустимої помилки. Водночас, судити про розподіл політичних сил опісля минулих місцевих виборів є, принаймні, некоректним. Бо рейтинги політичних сил не відбивають структуру майбутньої місцевої влади. Для цього слід врахувати ще 50-відсоткову частку місць за мажоритарними округами.