Подвір’я Адміністрації Президента. 180 представників вітчизняних і закордонних ЗМІ. Година сорок п’ять хвилин та 30 запитань. Такими кодовими фразами можна заштрихувати тло прес-конференції, яку дав глава держави після року керування країною.

Петро Порошенко краде лише 10 хвилин в акул пера. Вони потрібні для вступного слова. Він символічно вітає присутніх із професійним святом та звертає увагу журналістів на їхню роботу в умовах безпрецедентної свободи слова, оскільки це одна з ознак реальних змін у країні. «Якщо орієнтуватися на заплановане, то ми зробили замало. В людей до влади критерії високі», — розставив акценти Президент.

Він припускає кадрові зміни в Кабінеті Міністрів восени, однак не вважає за потрібне та не бачить можливостей для оголошення відставки Прем’єр-міністра. Вже до кінця року глава держави пообіцяв, що системні зміни українці таки помітять. «Літо для урядовців — час, щоб підготуватися до осіннього ЗНО. Його проведе народ, зокрема на місцевих виборах. Тільки-но я відчую суспільний запит, одразу проведу зміни в уряді», — наголосив Петро Порошенко.

Говорив він і про зняття з парламентаріїв депутатської та з представників Феміди — суддівської недоторканності. У цьому контексті важливо ухвалити новий закон про місцеві вибори за відкритими списками. На думку Президента, цей крок якнайліпше завершить процес демократизації. Вибори до місцевих рад поставлять крапку в перезавантаженні влади в Україні, оновлять регіональні еліти. Їх планують провести за найвищими демократичними стандартами, зробити зразком вільного волевиявлення громадян.

Петро Порошенко присвятив спілкуванню з пресою майже дві години. Фото Михайла ПАЛІНЧАКА

Від Донецька до Придністров’я

«Часто при реальній владі десятиліттями стоять одні й ті самі люди. Зміни мають поверховий характер», — продовжив критикувати систему Президент. Представників регіональних ЗМІ він попросив донести до посадовців на місцях, що можливості місцевих бюджетів змінилися. «Переконаний, що разом зі зростанням можливостей посилиться й відповідальність. Вибори спонукатимуть усі партії, які входять до коаліції, продемонструвати результативну роботу, не допустити реваншу промосковських сил, не дати їм сформувати п’яту колону», — чітко означив позицію Петро Порошенко.

Останні події на Донбасі та спроби бойовиків ескалації ситуації він коментував також. Так, 3 червня від 500 до 1000 представників особового складу бойовиків штурмували Мар’їнку, роблячи ставки на фактор неочікуваності. За словами глави держави, Збройні сили України продемонстрували найкращі якості, ефективно відбивши напад. «Питання координації військ, забезпечення зв’язку, героїзму українських військовослужбовців, координації з представниками ОБСЄ, коли ми своєчасно звернулися й попередили, що цей наступ змушує нас вирушити з рубежів відведення важкої техніки і артилерії, щоб відбити цей наступ. Відбулася прес-конференція генерала Тарана, своєчасно попереджені інспектори, а ось представники Російської Федерації негайно зникли зі зв’язку», — розповів він.

4 червня за наказом Верховного Головнокомандувача бійці підрозділів 95-ї аеромобільної бригади, 25-ї парашутно-десантної бригади, 28-ї бригади, підрозділи Національної гвардії провели зачистку міста від диверсантів. Затримано 12 осіб, з яких один — громадянин РФ. Операцією керував командувач повітряно-десантних військ Герой України Михайло Забродський. «Дуже дякую всім українським військовослужбовцям, які виявили найкращі якості, які продемонстрували всьому світові: Україна може себе захистити!» — резюмував Президент.

На запитання щодо ймовірності повномасштабного вторгнення Петро Порошенко відповів неоднозначно. Мовляв, біля українсько-російського кордону й безпосередньо на окупованих бойовиками територіях «безпрецедентно велика кількість військ». Мабуть, у Москві утримують таке потужне угруповання з певною метою.

Від західних партнерів він чекає двох речей: єдності, щоб не дати Росії розколоти «проукраїнську світову коаліцію», і військово-технічної допомоги у скрутні часи, а ще — навчання наших фахівців військової справи.

Питали у Президента і про рекет. На це він відповів коротко твердженням, що жодних приватних армій та озброєних партій в Україні не повинно бути. У такій самій формі він говорив і про необхідність декларувати всі статки та сплачувати з них відповідні податки. У цьому процесі Петро Порошенко робить ставку на розуміння та заперечує маніпуляції. Своїх доходів глава держави не приховує, тому відверто заявляє, що 90 мільйонів гривень із задекларованого у 2014 році він виділив на оплату президентської кампанії, решту суми — на сплату парламентської кампанії та на підтримку вояків у зоні АТО (витрати на благодійність пішли у формі дивідендів).

Про свою кондитерську фабрику в Росії Петро Порошенко говорив також спокійно: «Ліпецький Roshen заарештовано владою РФ. Я не бігатиму по світу й не шукатиму покупців. Найближчим часом з’явиться угода про передачу в траст інвестиційної компанії Rothschild пакета акцій Roshen, аби мого прізвища не було серед власників».

Підстав для ескалації напруги на території Придністров’я Верховний Головнокомандувач не бачить. За допомогою формату «5+2» він планує допомагати відновити Республіці Молдові її територіальну цілісність. «Від Донецька Придністров’я відрізняється тим, що не має спільного з РФ кордону. Там буде легше навести порядок», — сказав він.

Наступного тижня Президент ініціює проведення засідання Вищої ради юстиції. Тоді анонсує й звільнення за корупційну складову кількох десятків суддів. За його словами, ГПУ має чимало доказів та аргументів проти деяких представників Феміди, щоб здійснити над ними справжнє правосуддя.

Місія: цивільна чи поліцейсько-європейська?

Говорячи про залучення представників міжнародних безпекових місій, Петро Порошенко озвучив дві ініціативи, представлені на останньому засіданні Європейської народної партії. Представники ЄС мають знайти компроміс і направити в Україну цивільну чи то «озброєно-європейську» місію. «Вони не є альтернативою діяльності ОБСЄ з наведення ладу на Донбасі, — попередив Президент. — Це буде допоміжна структура, яка працюватиме на неконтрольованих ділянках кордону». А ще, згідно з травневими домовленостями, коли в Україну приїздив Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун, у нас відкриється офіс підтримки ООН.

13 червня Президент пообіцяв розставити крапки над «і» під час наради, присвяченої питанню зведення фортифікаційних споруд. У прямому ефірі кількість зведених споруд не оприлюднювали. Єдине, що сказав глава держави: «Цей відсоток величезний. Не стверджую, що там немає проблем, але темпи від жовтневих відрізняються кардинально. Бо тоді ми навіть лінію фортифікаційних споруд не звели. Зараз найгірша ситуація в Донецькій області. Там нестиме відповідальність Олександр Кіхтенко».

Пообіцяв Президент не допустити в мирні міста України проникнення зброї та наркотиків. Тому вважає доречним на лінії зіткнення жорсткий пропускний режим. «Ідеться не про заборону, а про наведення порядку», — означив позицію глава держави, додавши, що підробні й безакцизні товари, а також фальшиві гривні з окупованої території до інших регіонів не потраплять.

Щодо Криму уряд має пакет позовів. Їх направлятимуть у суди, які розглядають справи щодо захисту власності та персональної відповідальності осіб. Глава держави вже спрямував до Кабінету Міністрів перелік соціальних економічних та інших обмежувальних заходів, які застосовує Україна щодо Росії. За будь-яких обставин повернення Криму він назвав пріоритетом влади.

Про безпеку інформаційного простору йшлося також. Президент не збирається давати вказівок закривати якийсь із вітчизняних телеканалів, хоч і не приховує, що більшість матеріалів, зокрема на «Інтері» у програмі «Вести» йому не подобається. «Якщо буде доведено, що телеканали подавали неправдиву інформацію, якщо буде доведено непрозорість їх фінансування, то Україна себе захистить», — пояснив він.

До останнього солдата!

Як не порушувати мінські угоди? Відповідь: має бути відповідальність за порушення. У безпековому блоці мінських угод глава держави виокремив припинення вогню в короткі терміни та відведення військової техніки. У політичному — ухвалення закону про особливий режим місцевого самоврядування в Донецькій та Луганській областях і визначення території, де цей режим діє.

Питання щодо від’єднання Донбасу він назвав провокацією. Референдум пообіцяв провести, якщо режим місцевого самоврядування потребуватиме конституційних змін. Тоді українці й скажуть, яким вони бачать майбутнє Донбасу в складі України.

Опісля йшлося про вшанування пам’яті зниклих безвісти вояків. За словами глави держави, війна триватиме, доки не буде знайдено та поховано останнього солдата. У цьому розрізі Петро Порошенко запропонував у парку Вічної Слави біля Могили Невідомого солдата Другої світової війни спорудити меморіал Невідомого солдата нашої війни, який «об’єднає зв’язок поколінь».

Позачергових виборів до ВР Президент сказав не чекати. Національному банку він гарантував незалежність. А наприкінці прес-конференції глава держави відповів на запитання щодо ситуації з бурштином на Рівненщині та перспективами відкритого неба із ЄС.

«Щодо бурштину. Це проблема, величезні гроші, корупція. Там задіяно місцевих жителів, місцевий криміналітет, місцеву владу. Маємо навести там порядок, створити з регіону потужного експортера бурштину», — сказав він. Однак для цього ВР має проголосувати за президентський законопроект.

Петро Порошенко вкрай не задоволений виконанням технічних завдань оцінної місії ЄС щодо запровадження безвізового режиму. 10 червня за участю міністрів він проведе відповідну зустріч.

«Технічні питання ми вирішимо, хоч би чого це нам було варто», — сказав він. А ще спрогнозував кадрові зміни в Державній міграційній службі (керівник структури вже написав заяву про відставку). «Так буде з кожним, хто зриватиме виконання технічних умов із запровадження безвізового режиму. 40-мільйонна країна не може бути жертвою неефективних дій корумпованих посадовців», — резюмував він.