На Україну насувається негода. Як протидіяти силам природи? Чи готові комунальні й рятувальні служби протистояти негоді? — на ці запитання фахівці шукали відповіді під час засідання Міжвідомчого оперативного штабу Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки й над звичайних ситуацій. Координував роботу віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко.

Представники центральних органів виконавчої влади, обласних державних адміністрацій, голови регіональних штабів з ТЕБ та НС доповіли про готовність до оперативного реагування на ускладнення синоптичної ситуації.

Так, за словами голови ДСНС Миколи Чечоткіна, всі регіони завчасно оповіщено про різку зміну погодних умов. У режимі підвищеної готовності перебувають 7 тисяч рятувальників та 2 тисячі одиниць техніки від ДСНС для оперативного реагування на всі надзвичайні ситуації та події, що можуть виникнути внаслідок сильних снігопадів, хуртовин, поривів вітру. На гірських перевалах підготовлено техніку високої прохідності. Крім того, громадян постійно інформують про ускладнення погодних умов.

«Я звертаюся до всіх керівників на місцях з проханням не чекати вказівок від центральних органів влади, а у випадку погіршення ситуації миттєво вживати заходів для її стабілізації. Територіальні підрозділи ДСНС спільно з усіма оперативними службами та місцевими органами влади повинні здійснювати постійний моніторинг погодних умов для своєчасного реагування на всі можливі загрози», — цитує слова Миколи Чечоткіна прес-служба ДСНС.

А представники Укравтодору попередили водіїв про можливість обмеження руху на автошляхах. Скажімо, 13 листопада у Києві буде закрито в’їзд для великогабаритного транспорту.

Тож рятувальники звертаються до громадян з проханням бути вкрай обережними на вулиці. Не планувати поїздок на далекі відстані, обмежити користування власним автотранспортом. Та й просто відповідально ставитися до власного життя та життя своїх рідних.

Ці дії рятувальників ∂рунтуються на невтішному прогнозі синоптиків, озвученому під час засідання штабу директором Українського гідрометцентру Миколою Кульбідою. Вже в ніч із суботи на неділю в Україну прийде балканський циклон, який принесе з собою сильні опади у вигляді снігу в західних та північних областях і  дощу — на решті території країни. І після інтенсивних снігопадів у вихідні вже 14 листопада в Україні похолоднішає до 7 градусів морозу, а  в західних областях — до 15 градусів.

Синоптична ситуація, за словами фахівця, буде дуже непростою і потребуватиме реагування на державному рівні, повідомляє УНІАН. Інтенсивні снігопади очікують у Хмельницькій, Чернівецькій, Тернопільській, Івано-Франківській, Житомирській, Вінницькій, Київській, Сумській та Чернігівській областях. Також у цих регіонах можливі хуртовини, налипання мокрого снігу, а також посилення вітру до 15—20 метрів за секунду, а на заході — до 25 м/с.

А сніговий покрив становитиме від 15 до 25 сантиметрів, зокрема у Києві — 15—20 сантиметрів. Крім того, додав Микола Кульбіда, вже у понеділок снігопади припиняться, проте похолоднішає до 2—7 градусів морозу, а на заході у нічну пору — місцями до 10—15 градусів морозу.