ГРАНIТ НАУКИ

 Молодь зможе подавати документи через Iнтернет та навчатиметься у вишi 4 роки

 

 

Головним нововведенням цьогорічної кампанії є запровадження системи електронного вступу до українських вишів. Насправді це дуже важливо не лише для кожного абітурієнта, а й для ВНЗ. Адже така система повинна значно зменшити навантаження на приймальні комісії. Відтепер 17-річним хлопцям і дівчатам не доведеться, як торік у нестерпну літню спеку, ще з ночі займати чергу біля дверей приймальних комісій і по кілька днів простоювати під палючим сонцем, щоб подати документи до омріяного університету. Вступники зможуть це зробити, не виходячи з дому і не витрачаючи кошти на далеку дорогу до обласного центру чи взагалі до столиці, - варто лише відправити особисті дані з персонального комп'ютера.

 

Дзвінок з приймальної комісії

 

Віртуальна реєстрація стартує 1 червня 2011 року, хоча офіційно вступна кампанія розпочнеться 1 липня. Як і раніше, документи можна буде подавати до п'яти різних вишів, на три спеціальності в кожному з них. Основними критеріями будуть середній бал шкільного атестата і результати тестування. Якщо випускники перемагали в предметних олімпіадах або відвідували підготовчі курси, отримають бонуси у вигляді додаткових балів.

По Інтернету подаватимуть документи лише ті, хто вступатиме на денну форму навчання у вишах ІІІ-ІV рівнів акредитації. Користуватимуться молоді люди системою електронного вступу абсолютно безкоштовно - більше того, вона зрозуміла і доступна для кожного. Щоб подати документи до вишу, треба зайти на портал Єдиного освітнього інформаційного вікна (osvіta.com), зареєструватися на сайті та ввести персональні дані. Спершу вкажіть номер свого сертифіката про середню освіту. До речі, розробники відзначають, що не потрібно вводити бали з кожної дисципліни - лише середній бал. Далі впишіть номери сертифікатів незалежного тестування - система сама вибере найвищі бали. І не забудьте про зворотний зв'язок - зазначте електронну адресу чи номер телефону. Якщо ж боїтеся зробити помилку чи виникатимуть додаткові запитання, скористайтеся допоміжними розділами "Довідник" чи "Інструкція з реєстрації". До речі, марно намагатися обдурити систему - в освітньому вікні зібрано всі відомості про вітчизняні школи, профтехучилища, університети. Останні можуть автоматично перевірити як зміст атестата, так і тестові бали будь-якого вступника в базі Українського центру оцінювання якості освіти. Після того як прізвище абітурієнта з'явиться в оприлюдненому списку рекомендованих до зарахування, про це його персонально повідомить працівник приймальної комісії вишу. І вже потім необхідно особисто представити оригінали документів до обраного вишу. От тільки не зрозуміло, яким чином вступники отримають у приймальних комісіях розписки про прийом їхніх документів з підписом і мокрою печаткою вишу. Залишаться без віртуального вступу абітурієнти-пільговики - їм доведеться у будь-якому разі відвідати приймальні комісії, аби надати оригінали (або копії, завірені нотаріусом) довідки, що підтверджують пільгу: медичні про стан здоров'я або ж про склад сім'ї. Традиційна процедура прийняття документів також існуватиме для всіх бажаючих.

 

Плата за навчання зменшиться?

 

А поки що міністр освіти Дмитро Табачник нагадав, що завершується реєстрація на ЗНО (основний етап закінчився 28 лютого). У ньому виявили бажання взяти участь майже 251,5 тис. осіб, з них 194 тис. - випускники 11-х класів цього року. Найбільше абітурієнтів зареєструвалося на складання тестів з української мови та літератури (246 тис.), на другому місці - історія (183 тис.). "Вперше є приємна новина: абсолютно рекордне зростання кількості бажаючих складати тести з математики, далі йдуть фізика, хімія, біологія", - відзначив міністр.

За словами Д. Табачника, у 2011-му держзамовлення зменшиться не на 42%, а всього на 10-15%. Тепер МОН спільно з Мінекономіки по-іншому його формуватимуть - на підставі соціально-економічного та демографічного проектування освітнього простору відповідно до потреб праці кожного регіону. Збільшать кількість державних місць на спеціальності, пов'язані з інженерією, екологією, нано- і біотехнологіями. Зменшать на напрямки, які не користуються попитом на ринку праці: десятки тисяч людей з вищою економічною та юридичною освітою не можуть знайти роботу за фахом. Тож на вищу школу чекає чимало нововведень. Зокрема, Міносвіти хоче скоротити термін навчання у вишах з 5 до 4 років. 4-річна освіта бакалавра у ВНЗ буде вважатися повною. Натомість в аспірантурі доведеться навчатися на рік довше: не 3, а 4 роки. Стипендію для студентів хочуть розділити на дві категорії: соціальну й заохочувальну.

 

Окрім цього, у відомстві прогнозують, що плата за навчання для контрактників цьогоріч або не зміниться, або дещо знизиться для низки спеціальностей, враховуючи демографічну ситуацію. На думку міністра, для недержавних ВНЗ іншого шляху немає - торік близько сотні таких ВНЗ одержали всього від 1 до 50 заяв від абітурієнтів.