ВИЛЕТІВ ПІДШИПНИК

Фахівці з’ясовують, хто винен в аваріїна атракціоні в Голій Пристані

Попри те, що з 1 червня цього року в Україні діє розпорядження про заборону на експлуатацію неякісних атракціонів, навіть серед прихильників такого виду розваг не всі довіряють «гойдалкам-каруселям». Тож не зважуються на них сідати. Тим паче, не пускають дітей. Так, про всяк випадок. Дехто каже, що викид адреналіну відбувається навіть не під час катання на тому чи тому атракціоні, а ще під час посадки на нього. Бо нині ці розважальні об’єкти стають такою собі «російською рулеткою» — невідомо, чим закінчиться катання. Адже підприємці використовують приблизно 40% атракціонної техніки, вважайте, пенсійного віку, виробленої ще за радянських часів. І хоч фахівці Держгірпромнагляду і перевіряють стан атракціонів, аби унеможливити прикрі випадки, однак вони все-таки трапляються.

От і в місті Голій Пристані на Херсонщині святкування 303-ї річниці з дня заснування міста було затьмарено надзвичайною ситуацією. Під час катання на механізованому пересувному атракціоні «Лавка», розташованому на спортивному майданчику поряд з Голопристанською дитячо-юнацькою спортивною школою, увечері, близько 22-ї години, сталася аварія. Любителі атракціонного адреналіну отримали його із надлишком. Розповідають, що «Лавка» просто розвалилася, і люди з неї попадали.

Вісім чоловік, серед яких були неповнолітні, отримали тілесні ушкодження різних ступенів тяжкості.

— Четверо постраждалих обійшлися допомогою медиків на місці. А інших довелося доправити до Голопристанського територіально-медичного об’єднання, — повідомила «Урядовому кур’єру» фахівець територіального управління МНС в Херсонській області Галина Лисенко. — Попередня причина виходу з ладу конструкції — технічна несправність, простіше — вилетів підшипник у робочому елементі утримувача атракціону. Слід зауважити, що на момент аварії «Лавка» перебувала у нижньому положенні. Можна лише уявити, які могли бути наслідки, якби вона перебувала у верхньому положенні!

Дитяча розвага може перетворитися на недитячу проблему. Фото УНІАН

У цій справі виникає чимало запитань. Чи то фахівці, які стежать за станом атракціонів, не досить ретельно провели перевірку, чи то власник атракціону «начхав» на правила безпеки? Чи, можливо, й сам не знав про той злощасний підшипник, що, втім, навряд чи його виправдовує. Адже мусив знати, якщо вже обрав для себе такий вид заробітку… На ці запитання ще належить знайти відповіді. До речі, то був пересувний атракціон, а згідно з правилами Держгірпромнагляду, допуск пересувних атракціонів після встановлення їх на новому місці на підставі результатів технічного огляду здійснюється працівником, відповідальним за безпечну експлуатацію атракціонів. Хоча кажуть, що в цього атракціону нібито були всі дозволи, отже, все мало бути гаразд. До всього, не такою давньою за віком була і та лавка — 2005 року випуску. А тим часом люди, заплативши по 30 гривень за квиток на атракціон, опинилися з переломами, струсом мозку та іншими травмами в лікарні…

За інформацією прес-служби прокуратури Херсонської області, прокуратурою Голопристанського району порушено кримінальну справу за фактом недотримання службовими особами атракціонного комплексу правил безпеки, що спричинило тяжкі наслідки. А поки що з’ясовано, що працівники комплексу під час роботи атракціону не здійснили належного контролю за його роботою, порушивши правила безпеки під час його експлуатації. Досудове слідство у справі триває.

Територіальне управління Держгірпромнагляду у Херсонській області, як ідеться в повідомленні прес-служби Держгірпромнагляду України, бере участь у розслідуванні технічних причин цього нещасного випадку. Також залучили до роботи незалежних експертів.

Що покажуть результати цього розслідування — дізнаємося згодом. А голопристанці, вочевидь, ще довго відмовлятимуться від такого виду розваг, як атракціони. Отриманого адреналіну не лише постраждалим, а й їхнім родичам і свідкам цього інциденту вистачить надовго…

До речі, у червні цього року працівники Держгірпромнагляду провели перевірку безпечності атракціонів в Україні і заборонили діяльність 340 з них. До відповідальності за невідповідність вимогам і створення певної загрози притягнуто 179 посадових осіб. Нині в Україні працює більш як тисяча атракціонів, і з них майже 200 — пересувні. Чи всі з них безпечні? Вочевидь, з огляду на надзвичайну ситуацію, яка трапилась у Голій Пристані, варто добре подумати, перш ніж сідати на якийсь із них. Бо, виявляється, навіть наявність дозвільних документів — не гарантія того, що все буде добре.