СПІВПРАЦЯ

В київському музеї-майстерні Івана Кавалерідзе відбулася перша в Україні арт-виставка, присвячена Португалії

На Андріївському узвозі нещодавно поселилося… море. Столичний адвокат Світлана Шапіро дебютувала з експозицією фотографій і картин із назвою «Пісні моря», на які її надихала подорож у Португалію. «Країна, яку я відвідала, — романтична. В ній оселилися щасливі люди, які цінують життя. Вони не живуть учорашнім днем, який минув, і завтрашнім, що, можливо, наступить. Вони радіють усьому, що відбувається тут і зараз», — ділиться автор виставки.

Світлана — художник-початківець. Кілька років тому мольберт подарував їй син, і вона, щоб не образити його, почала малювати. Нині вона бере уроки в одній із київських творчих студій. На її картинах милі товстуни і товстушки, відпочивальники на узбережжі, човни та рибалки, лісабонські дахи і фонтани. Вони дарують океан відчуттів. Особливість робіт С. Шапіро — присутність жінки. «Мабуть, це винна… Португалія, в якій культивують образ жінки. Людей, які подорожують і багато перебувають у морі, завжди має чекати вірна подруга. Тому до жінки в цій країні ставляться з повагою», — говорить С. Шапіро. До речі, ще одна незвичність португальців полягає у зворушливому ставленні до своїх будинків, як до живих істот. Вони дають їм власні назви: наприклад, Будинок щастя, Будинок мрій.

Світлана Шапіро хоче, щоб люди любили, а жінки народжували дітей. Фото надане автором

Цікава інтерпретація авторкою мовою пензля деяких фотографій. Наприклад, біля фото канатної дороги в Лісабоні автор розміщає картину «Побачення на висоті», на якій зображені дві кабінки над морем, в яких бачимо закоханих.

«Фотографія фіксує лише момент або певну подію, а малюнок допомагає зробити світ кращим і населити його своїми фантазіями. Я хочу, щоб усюди жили радісні люди, щоб вони були у парі і любили один одного. І щоб жінки народжували дітей, як дівчина з мого малюнка, яка стоїть біля каплиці «Пам’ять» і незабаром готується скласти екзамен «на маму».

Любителька портвейну і кіт Хорошо

— Світлана полюбила Португалію і передала цю любов через свої роботи. Головний їх герой — море. До речі, португальці називають морем океан. В Україні я працюю 4,5 року, а коли скучаю за ним, то їду в Одесу. Виставка дає змогу побувати на моїй батьківщині. Вітаю ініціативу, яка зробила ближчими Україну і Португалію, — сказав в інтерв’ю «УК» посол Португалії в Україні Маріу Жезуш душ Сантуш.