ПРАВО

Малозабезпеченим українцям юридичну допомогу надаватимуть безкоштовно

Згідно з Конституцією України, кожен має право на юридичну допомогу. Але як бути, якщо на адвоката людина не має грошей? Кабмін врегулював порядок використання коштів держбюджету для надання громадянам правової допомоги в кримінальних справах за рахунок держави. У прес-службі Мін'юсту нам повідомили, що цей Порядок діє з 1 січня 2011 року.

За словами міністра юстиції Олександра Лавриновича, головним розпорядником бюджетних коштів та відповідальним виконавцем бюджетної програми є Мін'юст. Ці кошти спрямовуватимуться на оплату праці адвокатів, що надаватимуть малозабезпеченим людям правову допомогу в кримінальних справах. Порядок її надання передбачає формування реєстрів з оплати праці адвокатів, на підставі яких Мін'юст розподілятиме відповідні фінанси.

Порядок надання громадянам правової допомоги в кримінальних справах за рахунок держави розроблено на виконання вимог частини сьомої статті 20 Бюджетного кодексу України. Згідно з його вимогами, розпорядники коштів державного бюджету зобов'язані розробити відповідні порядки, що затверджуються Кабміном.