КРИМІНАЛ

У місті Кам’янці на Черкащині розкрили злочинну групу, яка продавала людей за кордон 

Бізнес буває різним. Приміром, у Кам’янці на Черкащині одна занадто підприємлива жінка додумалася до продажу дівчат за кордон. Хто, мовляв, запідозрить щось неладне про містечко в глушині! Тут живуть люди тихі та сумирні. Ось і організувала «шефиня» таку собі злочинну групу, куди за змовою увійшли  ще троє місцевих жителів. Та й розгорнули активну роботу.

Разом з двома спільницями й тепер уже колишнім керівником Кам’янського паспортного відділу УМВС України в Черкаській області налагодила протиправну схему, в якій кожен мав відповідальну ділянку. Приміром, двоє метких помічниць підшукували жінок, які потрапили в скрутне фінансове становище, й переконували їх поїхати начебто на заробітки за кордон. Аргументи були «залізні»: ми, мовляв, не якісь там аферисти, в нас усе чисто, організовано на найвищому рівні, а заробити можна золоті гори. Начальник паспортного відділу оформлював закордонні паспорти, куди вносив змінені дані громадянок. Організатор групи зустрічала жінок в аеропорту іншої країни, де одразу пояснювала їм, що за оформлення документів та квитки вони винні від 1,5 до

6 тисяч доларів США. Таким чином, жертви одразу потрапляли у повну матеріальну залежність від зловмисників і були змушені погоджуватися на всі умови. Подальший сценарій уже різнився тільки деталями, які залежали від самодурства та жорстокості нових «господарів».

Ось так протягом року за підробленими документами до однієї з країн Південно-Західної Азії з метою подальшої сексуальної експлуатації було незаконно переправлено сім громадянок України.

Недавно вирок Соснівського районного суду міста Черкаси в кримінальній справі, порушеній СБУ стосовно організованої злочинної групи, набув законної сили. Суд визнав трьох учасників ОЗУ винними у вчиненні злочинів та призначив покарання: одній з учасниць групи — у вигляді 4 років і 7 місяців позбавлення волі, іншій — 4 років і 6 місяців позбавлення волі з випробним терміном у 3 роки, а колишньому керівникові паспортного відділу — 5 років позбавлення волі з іспитовим терміном у 3 роки та з позбавленням права обіймати посади в системі правоохоронних органів. Як повідомила  прес-служба СБУ в області, сама організаторка злочинного угруповання перебуває у міжнародному розшуку.

Торгівля людьми сьогодні — один з найприбутковіших тіньових бізнесів у світі: вона дає мільйонні прибутки і перебуває на рівні з торгівлею зброєю та наркотиками.

У пошуках кращої долі в інші країни їдуть тисячі людей. В саме таких умовах і організовують злочинні угруповання свій кримінальний промисел. Експорт «живого товару» (а предметом торгівлі є жінки, чоловіки і навіть діти) здійснюється в Туреччину, Італію, Іспанію, Німеччину, Балканські та Скандинавські країни, Угорщину, Чехію, Грецію, Росію, ОАЕ, Ізраїль, США.

Торгівля людьми — один із найприбутковіших тіньових бізнесів у світі. Фото Володимира ЗAЇКИ

Чоловіків експлуатують як будівельників, шахтарів, підсобних робітників, жінок — як домогосподарок, швачок, посудомийок, повій... Складна економічна ситуація в Україні, високий рівень безробіття, недосконалість законодавства та необізнаність постраждалих призвели до того, що й наша країна перетворилася на дешевого постачальника робочої сили в інші країни.

Іноді комусь при цьому справді щастить. Але дуже багато українських емігрантів потрапляють у тенета кримінальних структур або окремих осіб і стають жертвами справжньої работоргівлі. Так, з різних джерел відомо, що майже 40 тисяч українських жінок потрапили шляхом насильства або омани в нелегальну секс-індустрію. Про те, яка кількість людей каторжно працює наймитами на важких роботах, скільки було продано на органи, скільком довелося примусово стати сурогатними матерями, сказати неможливо. Адже торгівля людьми — суто тіньовий бізнес.

За даними Міжнародної організації з міграції, Державного інституту проблем сім’ї та молоді, деяких інших неурядових організацій, серед українців, які вирушили на пошуки щастя, більшість становлять молоді люди віком від 15 до 30. Половина з них уже має дітей.

На жаль, багато громадян чомусь упевнені, що проблеми, про які розповідають у новинах, обговорюють в телепрограмах, пишуть у газетах, стосуються будь-кого, тільки не їх самих. Однак злочинний світ часто ближчий, ніж здається. І найчастіше небезпека загрожує саме легковірним і легковажним. І хоч правоохоронці всіляко намагаються попередити, запобігти подібним випадкам, усе-таки вони трапляються.