ЦІНИ

 

Спекуляції навколо вартості пального тривають. Хто на цьому заробляє?

Після жіночого свята ціна бензину в Україні може перевищити 10 гривень за літр. Експерти називають кілька причин: революції в Африці, наближення посівної, нові акцизи і введення мита на імпортне пальне, і, як наслідок, можливий його дефіцит. Щодо посівної, то за словами керівника аграрного відомства Миколи Присяжнюка, уряд на випередження можливої проблеми нестачі пального для весняно-польових робіт у держрезерві створив спеціальний запас дизельного пального, а також склав графік постачань пального до усіх регіонів України.

Зростання цін на нафтопродукти почалося наприкінці минулого року. Тоді Антимонопольний комітет рекомендував нафтотрейдерам не допускати необгрунтованого синхронного підвищення роздрібних цін на бензини й дизельне пальне. До цього побажання не дослухалися. Як наслідок, на початку січня комітет порушив справу за фактом різкого підвищення цін на бензини марок А-95 й А-92 наприкінці 2010 і на початку 2011 років з боку основних операторів ринку. Розслідування закінчиться приблизно 15 березня. Користуючись моментом невизначеності (меморандум між урядом і нафтотрейдерами поки не підписаний), та світовою тенденцією до зростання ціни на нафту через події на півночі Aфрики, нафтотрейдери підняли ціну на бензин і в Україні.

У прогнозі для ЗМІ директор енергетичних програм центру "Номос" Михайло Гончар констатував: "Незважаючи на те, що Україна не купує енергетичні ресурси у північно-африканському регіоні, ціни на бензин у країні теж будуть зростати". Він пояснив це тим, що українські провідні нафтотрейдери слідом за світовими почали спекулювати на нестабільності в Африці і необгрунтовано підвищувати вартість нафтопродуктів.

"З економічної точки зору функціонування ланцюжка імпорту нафти в Україні ми не повинні відчувати проблеми Лівії, оскільки ми не імпортуємо нафту з цього нестабільного регіону. Але на українських АЗС люблять пояснювати збільшення ціни зростанням небезпек на Близькому Сході або зростанням котирувань на Лондонській біржі", - підкреслив експерт.

На противагу цій думці заступник директора науково-технічного центру "Псіхея" Геннадій Рябцев стверджує, що ціни на бензин на наших АЗС занижені через штучне їхнє стримування.

Експерт переконує, що бензин продовжує дорожчати через підвищення світових цін на паливо та тривале штучне стримування урядом України цін на паливо в роздрібі.

"Є об'єктивні причини подорожчання бензину, пов'язані з кон'юнктурою світового ринку - вартість нафти сягає 120 доларів за барель. Утім, це не єдина причина здорожчання. Протягом тривалого часу уряд штучно стримував ціни на бензин у роздрібі. Оператори встановлювали на 40-60 копійок нижчу вартість від реальної собівартості. Тому настав момент, коли вони вже не можуть цього робити", - пояснює Рябцев.

Експерт зазначає, що подібне "стримування" можливе лише тоді, коли за прогнозами ціна на бензин на світовому ринку буде падати. Міненерговугілля ніколи не проводило подібних досліджень, тому шляхом доручень змушувало тримати ціни на бензин.

За його словами, вартість палива може підніматися залежно від подій в Лівії. "Там ідуть воєнні дії, тому нафта дорожчає, і цей процес триватиме (збільшення ціни на нафту). У таких випадках спекулянти на нафтовому ринку закладають вищі ціни, відповідно в Україні бензин дорожчатиме", -констатував Рябцев.

Отже, маємо кілька точок зору на нинішній стан із цінами на пальне. Підсумовуючи, можна зробити лише один висновок - здешевлення вартості бензину точно не буде. Проте держава має контролювати цей процес (хоча це і не ринкові методи), але дати, образно кажучи, по руках спекулянтам вона мусить і Африка тут ні до чого.

ДОВІДКА "УК"

Середня ціна бензину А-95 підвищилася на три копійки і становить 9,05 гривні за літр, повідомляє UPECO.

Найвища ціна бензину цієї марки - в Донецькій області -9,9 гривні за літр; найдешевший бензин - на Київщині, по 8,69 гривень за літр.

Пальне марки А-76 у середньому коштує 8,19 гривні за літр.

Найдорожче воно в Криму - 8,7 гривні за літр, найдешевше пальне - 7,95 гривні за літр у Київській області.

Середня ціна дизпального становить 8,46 гривні за літр.

Найдорожче дизпальне - на Київщині - 8,75 гривні за літр, найдешевше - на Хмельниччині, 8,15 гривні за літр.

Водночас середня ціна скрапленого газу знизилася до 5,08 гривні за літр.

Найдорожчий газ - в Івано-Франківській області, по 5,4 гривні за літр, а в Кіровоградській пропан-бутанова техсуміш найдешевша - 4,5 гривні за літр.