У першому півріччі 2015 року в Китай через Державну продовольчо-зернову корпорацію було поставлено 800 тисяч тонн зернових,  переважно кукурудзи. Маємо всі шанси експортувати через китайського оператора ще 2 мільйони тонн кукурудзи, ячменю та пшениці, якщо Китай буде готовий їх прийняти. Про це повідомив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Ярослав Краснопольський під час брифінгу у Кабміні, присвяченому підсумкам V засідання Підкомісії з питань співробітництва в галузі сільського господарства між урядами України та КНР.

«Візит української делегації у Китай був успішним, — розповів Ярослав Краснопольський. — 90% питань, які обговорювали, стосувались саме експорту в Китай,  а також можливості інвестицій в Україну. До нас готові заходити як державні компанії, так і приватний бізнес. І лише 10% питань стосувались імпорту», — наголосив він, додавши, що уже вчора мав візит представників з КНР, які готові будувати портові елеватори на 50—100 тисяч тонн і залучити під це  2,5 мільярда доларів інвестицій. Українська сторона має підготувати для них варіанти можливих майданчиків для такого будівництва.

Також із китайською стороною обговорено перспективні напрями співпраці в сфері карантину та захисту рослин, ветеринарії, рибного господарства, науково-технічного співробітництва, інфраструктурні проекти тощо. Домовлено про створення на базі нашого міністерства агрополітики майданчика для співпраці і перемовин українського й китайського бізнесу та асоціацій.

— Перспективи нарощення експорту в Китай за обсягами і за переліком товарів вражаючі, — продовжила заступник міністра аграрної політики з євроінтеграції Владислава Рутицька. — Якщо у 2013 році Україна продала в КНР зернових та олії на 485,9 мільйона доларів США, в 2014-му — на 767,3 мільйона доларів, то вже у першому півріччі 2015-го — на 783,3 мільйона.

За даними Владислави Рутицької, Україна й надалі торгує кукурудзою, соєю, ячменем. «На сьогодні немає перешкод, аби продавати у Китай вина, кондитерські вироби і цукор. Потрібні лише надійні  партнери», — наголосила вона. Найближчим часом китайський ринок має відкритись також для соняшникового шроту (уже наприкінці серпня), соєвого  шроту, пшениці, ріпаку та бурякового жому, рибної продукції. А в середньостроковій перспективі — і для молочної продукції та курятини.

Райдужні перспективи дещо зіпсувала інформація, яку озвучив перший заступник міністра Ярослав Краснопольський. За його даними, наступний маркетинговий рік може бути складним для експорту зернових у Китай. Оскільки на сьогодні Китай забезпечений зерновими культурами на 94% і квоти майже вибрано. Нову квоту розглядатимуть у 2016 році: 60% квот отримають держпідприємства і 40% — приватні. При цьому преференції матимуть ті, хто має сільгоспвиробництво, пояснив він.