ЗАСІДАННЯ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ

Влада максимально сприятиме збільшенню обсягів виробництва сільгосппродукції

Це питання вкрай важливе як для забезпечення найвищого рівня продовольчої безпеки всередині країни, так і для нарощування експортних потужностей аграрної галузі. Ситуація на світових ринках продовольства свідчить про значне зростання попиту на аграрну продукцію. З одного боку, Україна в деяких секторах галузі - імпортно залежна, що спричиняє сплеск цін на певні види сільгосппродукції. Тому уряд поставив завдання повністю забезпечити внутрішній аграрний ринок власною продукцією. З іншого боку, інноваційні підходи мають у рази підвищити продуктивність сільського господарства та збільшити обсяги виробництва. Це - експортний ресурс, і у зв'язку з дефіцитом продовольства у світі ривок в аграрному секторі дає Україні шанс сповна використати свій сільськогосподарський потенціал.

 

 

 

 

 

За прогнозами метеорологів, після 20 березня вже можна розпочинати весняно-польові роботи на півдні України. Як наголосив Прем'єр-міністр Микола Азаров, ключове завдання уряду - забезпечити умови для оптимальної структури посівів, а також кормову базу, достатню для відродження тваринництва.

Чому у Лондоні овочі дешевші?

Фахівці Національної академії аграрних наук визнають: поточного року країна підготовлена до весняно-польових робіт найкраще за останні 10 років. Сьогодні в Аграрному фонді акумульовано 1,5 млрд грн, які можна використати на форвардні закупівлі. Отже, тільки від грамотного і оперативного використання цього ресурсу залежить, які кошти будуть у селян на руках, щоб стабільно працювати на гарний врожай.

Уряд поставив завдання приблизно за 5 років значно збільшити обсяги виробництва продукції сільського господарства. Передовсім це стосується аграрної науки. "Виконати таке завдання можна лише за допомогою передових агротехнологій, пристосованих до змін клімату; нових сортів рослин, стійких до різких змін погодних умов; підвищення родючості земель, поліпшення інтенсивних технологій", - заявив Прем'єр-міністр, наголосивши: саме у впровадження новітніх технологій підуть інвестиції.

Однак стартові умови для реалізації амбітного плану з модернізації агровиробництва не досить сприятливі. Так, продуктивність рослинництва втричі нижча, ніж у розвинених країнах. Значні втрати й при збиранні врожаю - вони вдвічі більші через використання застарілої техніки. Також на низькі показники врожайності впливає скорочення використання добрив - органічних вноситься у 15 разів менше, ніж в 1990 році, хімічних - втричі менше. А енергоозброєність на гектар ріллі вп'ятеро менша, ніж в розвинених країнах. "Продуктивність щонайменше удвічі нижча, ніж в Європі. Можемо ми такий стан терпіти? Очевидно, що ні", -констатував Прем'єр.

За його словами, масштабне збільшення обсягів виробництва сільгосппродукції спрямоване, насамперед, на повне забезпечення, навіть із значним запасом, внутрішнього ринку: "Тобто, забезпечити науково обгрунтовані норми споживання основних продуктів харчування за прийнятними цінами. Адже те, що в нас, наприклад, деякі овочі і фрукти дорожчі, ніж у Лондоні, - це нонсенс".

Підтримка на два мільярди

Микола Азаров розкритикував попередню владу за те, що відкриття кордонів іноземній агропродукції спричинило зниження державної підтримки галузі: розпочався занепад як рослинництва, так і тваринництва: "На жаль, наші громадяни вже звикли до польських яблук, турецьких помідорів, єгипетської картоплі, американського та польського м'яса. Імпортозалежність відкриває двері і для цінових сплесків, які на світовому ринку стають тенденцією. Тому ми твердо налаштовані відновити потенціал сільськогосподарського виробництва і вже розпочали цю роботу".

Так, уряд затвердив порядок використання бюджетних коштів для 23 бюджетних програм підтримки агропромислового комплексу. Схвалено і порядок стимулювання державою спорудження нових тепличних комплексів для овочів, що вирощуються у закритому грунті, та розсади овочевих культур - шляхом часткового відшкодування їх вартості. Крім того, невдовзі буде визначено механізм часткової компенсації сільськогосподарським підприємствам витрат, пов'язаних із захистом, відтворенням та підвищенням родючості грунтів. Цьогоріч змінено й непряму підтримку тваринницької продукції. "За голову племінної худоби держава доплачуватиме сільськогосподарським підприємствам до 1 900 грн; племінної репродуктивної худоби - до 1 000 грн за голову; товарної худоби - до 600 грн; при закупівлі корів у населення держава компенсує до 7 грн за 1 кілограм живої ваги. За проданий на переробку молодняк великої рогатої худоби підвищених вагових кондицій буде доплачено по 1,5 грн за кілограм живої ваги; свині - 1 грн за кілограм живої ваги. За реалізоване молоко населенню доплачуватимуть по 30 копійок за кілограм, а сільгосппідприємствам - по 35 копійок. Також держава відшкодовуватиме витрати за закупівлю установки індивідуального доїння - максимум до 5000 гривень за одиницю", - навів конкретні цифри Прем'єр-міністр, додавши: на таку підтримку буде спрямовано понад 2 млрд грн.

Не забули й про цукрову галузь. Глава уряду зазначив, що буде встановлено граничний розмір квот на поставку цукру на внутрішній ринок та затверджено мінімальні ціни на буряки та цукор: "Це дасть змогу з одного боку, зберегти потенціал галузі, а з іншого - забезпечити країну необхідною кількістю цукру".

До успіху рейками модернізації

Щодо експортних можливостей Микола Азаров навів приклади двох галузей, де послідовна інноваційно-інвестиційна політика дає результати. Насамперед це стосується авіаційної промисловості. Глава уряду поділився враженнями від нового вітчизняного літака Ан-158, зазначивши: отримання машиною сертифіката типу дає змогу налагодити її серійне виробництво, а отже відродити вітчизняну авіабудівну галузь.

"На Ан-158 уже є сформований, навіть закріплений контрактами попит на десятиріччя вперед. Блискуча розробка українських конструкторів випередила час і сьогодні має очевидні конкурентні переваги: якість конструкції, ціна, економічність, яка на 7,5% вища, ніж у найближчого конкурента - бразильського "Ембраєра", - сказав Микола Азаров.

Вимальовуються значні перспективи й у фармацевтичній галузі. За даними Держкомстату, обсяг експорту фармацевтичної продукції у національній валюті зріс за минулий рік на 34% порівняно з 2009 роком. Фармацевтичну продукцію було поставлено до таких країн ЄС, як Німеччина, Польща, Словаччина, Латвія, Литва, Нідерланди, Естонія, Болгарія, Великобританія, Чехія. Микола Азаров переконаний: якщо вивести економіку на інноваційно-інвестиційні рейки, то немає сумніву, що на Україну чекає успіх.

Оцінку має дати суспільство

Загалом, як зазначив Микола Азаров, економіка країни стабільно відновлюється. Кілька днів тому Держкомстат оприлюднив першу оцінку номінального валового внутрішнього продукту за 2010 рік: порівняно з 2009-м він зріс на 4,2% і вперше перейшов знаковий рубіж - 1 трильйон 60 млн грн.

Могло бути і краще, але дошкуляє проблема боргів. "У березні ми повинні віддати 10,5 млрд грн. Це більше, ніж річні видатки з

держбюджету на охорону здоров'я... Пік виплат за державним боргом припадає на липень, коли уряд повинен повернути кредиторам 19 млрд грн (це більше, ніж річні витрати на всю систему освіти в країні)", - повідомив Прем'єр-міністр.

Лише за березень і липень держава має віддати ресурс, за рахунок якого можна було б одразу збільшити зарплати всім бюджетникам майже на 60%. "Я хотів би, щоб суспільство усвідомило глибину і масштаб проблеми, яку долає уряд, і оцінило руйнівні результати "діяльності" тих, хто цю проблему створив, а сьогодні критикує уряд і намагається ставити палиці в колеса", - сказав Микола Азаров.

Водночас є і позитивні результати за перші місяці цього року. За словами глави уряду, планові показники доходів державного бюджету за січень-лютий перевиконано - до бюджету надійшло близько 50 млрд грн ПДВ, що у півтора раза більше, ніж торік. Крім того, за два перших місяці відшкодовано понад 5 млрд грн ПДВ, що в 1,5 раза більше, ніж в 2010 році. "Все це - ознаки одужання нашої економіки, і таке наповнення бюджету дає можливість забезпечити повне та безперебійне фінансування його видатків", - підкреслив Прем'єр-міністр.

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСІДАННІ УРЯДУ

♦ Про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Французької Республіки про взаємодопомогу та співробітництво у галузі цивільного захисту населення та проект відповідного розпорядження Кабінету Міністрів України (проект закону);

♦ Про затвердження Порядку та умов надання у 2011 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на фінансування заходів соціально-економічної компенсації ризику населення, яке проживає на території зони спостереження (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання фінансової підтримки громадським організаціям ветеранів (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для проведення незалежної експертизи (випробувань) якості товарів, сировини, матеріалів, напівфабрикатів та комплектувальних виробів (постанова Кабінету Міністрів);