Людство у всі часи більше, ніж найблискучіші військові операції, цінувало дії, спрямовані на припинення кровопролиття і досягнення порозуміння між ворогуючими сторонами. Особливо значимість миротворчої діяльності як чинника мирного врегулювання міжнародних суперечок зросла на межі останніх століть, коли на зміну глобальним протистоянням типу холодної війни прийшли збройні конфлікти в окремих регіонах світу.

Місцевим поліцейським є чого повчитися в українських інструкторів. Фото надані прес-службою НАВС

Світ розраховує на наших експертів

Україна, підтверджуючи свій високий статус держави — співзасновниці Організації Об’єднаних Націй і члена Організації з безпеки і співробітництва в Європі, бере активну участь у підтриманні міжнародного миру та безпеки вже багато років. Вітчизняне Міністерство внутрішніх справ підключилося до цієї благородної справи в травні 1994-го — саме тоді миротворці-міліціонери вперше були відряджені до місії ООН на територію колишньої Югославії. З того часу понад 2,5 тисячі співробітників міліції та військовослужбовців внутрішніх військ проходили службу в Республіці Косово, Боснії і Герцеговині, Хорватії, Македонії, Анголі, Грузії, Конго, Ліберії, Судані, Східному Тиморі, Кот-д’Івуарі, Киргизстані, на Кіпрі та в інших країнах. І нині у складі міжнародних миротворчих місій у кількох гарячих точках планети служать 85 працівників МВС України, третина з них — на керівних або головних посадах. Окрім того, один представник наших правоохоронців на професійній основі працює в Секретаріаті ООН у Нью-Йорку.

Певна річ, розгортаючи операції з підтримання миру і безпеки в зонах конфліктів на різних континентах, ООН намагається залучати для участі в них найпідготовленіших професіоналів. Наші правоохоронці потрапили в поле зору оонівських фахівців невипадково з багатьох причин. І не в останню чергу — завдяки позиції українського керівництва, яке завжди розцінює міжнародний мир як необхідний зовнішній чинник розвитку і безпеки своєї держави, тож послідовно підтримує зусилля світового співтовариства в цій сфері.

За останні два десятиліття роль спеціальних сил ООН у міжнародних миротворчих операціях помітно зросла. Скажімо, розширилися обсяги роботи міжнародних правоохоронців: якщо раніше вони здебільшого надавали лише гуманітарну допомогу і моніторили ситуацію, то нині дедалі більше використовують як експертів, аналітиків та консультантів. Нерідко саме на них покладають відповідальні завдання, пов’язані зі створенням, реформуванням та зміцненням національних поліцій країн перебування. Аби гідно представляти Україну на міжнародній арені, понад десять років тому в структурі Національної академії внутрішніх справ було створено Спеціальний миротворчий центр, основними функціями якого стали відбір, підготовка, направлення і супроводження працівників МВС у міжнародних операціях із підтримання миру і безпеки в зонах конфліктів.

Ми прийшли до вас з миром!.. Фото надані прес-службою НАВС

Миротворці найвищої кваліфікації

— Для того, аби поїхати в довгострокове закордонне відрядження спостерігачем поліції ООН чи в складі Спеціального або Кінологічного миротворчих підрозділів, працівники міліції і військовослужбовці внутрішніх військ проходять конкурсний відбір, — розповідає ректор НАВС генерал-лейтенант міліції Валентин Коваленко. — Проводиться попереднє тестування зі знання іноземних мов (англійської та французької), вогневої підготовки і навичок керування повнопривідним автомобілем. Це робиться для того, аби до складу національного персоналу з працівників МВС України входили особи, які відповідають установленим ООН вимогам і критеріям. Зайве говорити, що при цьому особлива увага приділяється рівню інтелектуального розвитку кандидатів, їхнім морально-вольовим якостям. Ті, хто успішно склали попереднє тестування і пройшли відповідну підготовку, складають завершальні іспити екзаменаційній комісії експертів департаменту миротворчих операцій Секретаріату ООН, що є обов’язковою умовою направлення до місії.

Сили правопорядку повинні вміти захищатися. Фото надані прес-службою НАВС

— З урахуванням специфіки підготовки до міжнародних операцій та вимог ООН для проведення занять активно використовують навчально-методичні комплекси та інші можливості Центру спеціальної та фізичної підготовки НАВС у с. Віта-Поштова, який є основною базою для Спеціального миротворчого центру, — розповідає його начальник, кандидат юридичних наук, полковник міліції Андрій Шеварісін. — Аудиторії центру укомплектовано найсучаснішим обладнанням і технікою для якісного навчання, а на виконання вимог окремих місій ООН ми забезпечуємо проходження онлайн-тестування та отримання відповідних сертифікатів з особистої безпеки, норм і правил поведінки миротворчого персоналу ООН тощо.

Враховуючи багаторічний досвід із відбору, підготовки і направлення працівників МВС для участі в міжнародних миротворчих операціях, керівники уряду доручили міністерству загалом і Спеціальному миротворчому центру зокрема здійснити відповідні заходи для отримання міжнародного сертифіката на право проведення на базі НАВС спеціалізованих навчальних курсів із підготовки міжнародних поліцейських сил для участі в миротворчих операціях. У кінці грудня 2012 року фахівці центру направили Секретаріату ООН проекти навчальних курсів із підготовки спостерігачів цивільної поліції ООН та командного складу миротворчих поліцейських підрозділів мультимедійну презентацію потенційних можливостей і ресурсного оснащення центру та офіційну заявку на процедуру проходження міжнародної сертифікації зазначених курсів.

Надіслані матеріали експерти ООН оцінили позитивно і без будь-яких зауважень. Офіційна ж процедура сертифікації центру під егідою представника Служби інтегрованої професійної підготовки Секретаріату ООН Штефана Шварца пройшла в жовтні торік. Іноземний фахівець відзначив високий рівень підготовки та кваліфікації українських правоохоронців, які неодноразово брали участь у місіях ООН. Він наголосив, що в департаменті миротворчих операцій постійно шукають нові напрями розвитку стандартів відбору, програм навчання і навчальних планів підготовки миротворців. При цьому пан Шварц зазначив, що на сьогодні розроблений Центром НАВС спеціалізований навчальний курс — один із найкращих у світі курсів із підготовки працівників поліції ООН.