ПАМ'ЯТЬ

 "Це трагічне місце, безумовно, має стати для нас дуже важливим уроком, перш за все - на майбутнє. Особливо це важливо зараз, коли ми бачимо, як проявляються тривожні симптоми ненависті, нетерпимості, озлоблення, які можуть призвести до появи режимів, що займаються знищенням своїх власних народів", - із такими словами Прем'єр-міністр Микола Азаров звернувся до представників ЗМІ по завершенні жалобних заходів у Національному історико-меморіальному заповіднику "Бикивнянські могили" напередодні Дня пам'яті жертв політичних репресій.

Він наголосив, що Кабмін у найкоротші терміни зробить усе необхідне для проведення детального вивчення історії поховань у Бикивні. Після цього потрібно відновити всі можливі документи, аби скласти хронологію подій та дати змогу українцям зробити правильні висновки з історичних фактів.

За словами Прем'єр-міністра, нині реалізовуються минулорічні рішення уряду щодо розвитку заповідника, на території якого покояться тіла представників понад 40 різних національностей. Про це свідчила й представлена Концепція розвитку "Бикивнянських могил". Згідно з нею передбачається встановити групи металевих хрестів, вагон мототрамваю, впорядкувати братську могилу, відкрити виставку військової техніки, запустити частину залізничної дороги. Країни пострадянського простору також долучаться до створення на території заповідника меморіального комплексу. Литва, Росія та Білорусь вже погодилися за свій рахунок поставити меморіали.

На самому ж початку жалобних заходів ліцеїсти Військового ліцею ім. І. Богуна з прапорами та траурними стрічками у руках вишикувалися обабіч дороги, яка веде до Меморіалу, а військовослужбовці роти Почесної варти Міністерства оборони - перед самим пам'ятним хрестом. За кілька хвилин між ними пройшла колона для покладання вінка та лампадок, де поряд із Миколою Азаровим крокували міністри, віце-прем'єр-міністри, голови Київської та обласної державних адміністрацій. Там глава уряду запалив свічку під звуки поминальних дзвонів. А хвилина мовчання, відбита метрономом, стала своєрідним "акордом жалоби".

***

Президент Віктор Янукович звернувся до українського народу з нагоди Дня пам'яті жертв політичних репресій. Він зазначив, що схиляє голову перед пам'яттю мільйонів жертв тоталітарного режиму 30 - 40-х років минулого століття. Тоді кращі представники суспільства піддавалися неправедному суду, ув'язнювалися, катувалися, виселялися на чужину. Адже сталінська репресивна машина винищувала всіх, хто намагався вільно думати, говорити, діяти, творити. Глава держави закликав згадати й тих, хто був знищений каральною системою, - незалежно від їхніх поглядів, національності, віросповідання. Він вважає за необхідне продовжувати пошук і встановлення імен людей, чий прах покоїться у місцях захоронень жертв політичних репресій у різних регіонах України. А громадяни, які пережили часи терору, мають відчувати повсякденну турботу держави, передає слова Президента його прес-служба.