На часі створення української армії, яка відповідатиме кращим світовим зразкам. Таким був лейтмотив засідання Ради реформ, що днями відбулось у Міністерстві оборони під головуванням міністра Степана Полторака. За словами міністра, логістичне, матеріальне та житлове забезпечення — на сьогодні найважливіші напрями, над якими працює Рада реформ Міноборони. Саме ці складові мають радикально змінити забезпечення наших військових.

Цього року Збройні сили переживають кардинальні зміни. Військове відомство стало відкритішим для суспільства. Цивільні, зокрема з волонтерів, замістили окремі посади, зламавши стереотип, що у військовій структурі не місце цивільним. Завдяки спільній роботі реформування армії стало реальним. Це помітили самі військовослужбовці, насамперед коли змінилася форма одягу. Також вдалий експеримент із харчового забезпечення з нового року має розширитися у багатьох військових частинах.

У ході реформування ЗСУ черга військовослужбовців на житло незабаром зменшиться. Фото Укрiнформу

— Сьогодні ми ставимо амбітну мету. Я прийняв рішення про створення постійної робочої групи з питання комплексного реформування ЗСУ для виконання завдання щодо переходу на стандарти НАТО до 2020 року. До кінця року буде розроблено концепцію такої програми, — зазначив Степан Полторак. — Наше спільне завдання — побудувати таку українську армію, яка відповідатиме кращим світовим зразкам, керуватиметься відповідними стандартами і процедурами та зможе виконати будь-яке завдання із захисту країни від агресора.

Степан Полторак наголосив, що міністерство провело оборонний огляд, за результатами якого розроблено основний документ для оборонного планування. На сьогодні ця робота на стадії завершення. У вересні, як відомо, затверджено нову редакцію Воєнної доктрини. Цей документ відрізняється від попередніх. По-перше, зазначив міністр, у доктрині чітко визначено основні пріоритети воєнної політики України, передбачено інтеграцію нашої країни в європейський економічний, політичний і правовий простір. Головна мета — набуття членства в ЄС і НАТО. Крім того, вперше в історії ми чітко визначили супротивника, яким є Російська Федерація.

Також серед досягнень у реформуванні оборонного відомства голова Ради реформ, заступник міністра оборони Юрій Гусєв назвав упровадження електронних торгів. Завдяки цьому зекономлено понад 176 мільйонів гривень. Також чиновник зауважив, що впроваджено деякі стандарти НАТО (STANAG). Упроваджено медичну  інформаційну систему  «Е-здоров’я», яка дає змогу вести цифрові картки пацієнтів госпіталів та обмінюватися з іншими медзакладами інформацією в онлайн-режимі.

У найближчих планах — пілотні проекти з евакуаційного забезпечення, автоматизації медичних складів, реформа системи забезпечення військовослужбовців житлом та нові революційні проекти. Вони мають наблизити Міноборони та ЗСУ до стандартів кращих армій світу.