СПІВПРАЦЯ

Наприкінці червня до нас завітає двоюрідний брат Королеви Великобританії Єлизавети ІІ 

Віце-прем’єр-міністр Олександр Вілкул провів зустріч із послом Великої Британії в Україні Саймоном Смітом. Сторони обговорили можливості поглиблення відносин між нашими країнами. Зокрема спільні культурні проекти. «Реалізація спільних військово-історичних проектів є важливою складовою розвитку дипломатичних відносин між нашими державами. Вони надають поштовх співпраці у сфері історичної та культурної спадщини», — сказав віце-прем’єр.

Зокрема, під час зустрічі йшлося про візит до України члена британської королівської родини принца Майкла Кентського, який візьме участь у двосторонньому військово-історичному проекті «Клуб любителів старовинної авіації «Air Squadron», що планується здійснити 30 червня — 10 липня цього року. У рамках проекту до України з Великобританії прилетять 29 літаків періоду Першої та Другої світових війн і перших повоєнних років. «Уряд надасть всебічну підтримку проекту «Клуб любителів старовинної авіації «Air Squadron» на кожному етапі його реалізації, забезпечить усі умови для здійснення безперебійних перельотів в українському небі», — сказав Олександр Вілкул.

Під час візиту до України принц Кентський також зустрінеться з керівництвом держави, а члени британського клубу «Air Squadron» відвідають авіаційну бригаду Повітряних сил Збройних сил України у Василькові. Спільно з українськими пілотами вони проведуть польоти на аеродромах «Київ» (Жуляни), «Васильків» (Київська область) і «Бельбек» (Севастополь).

У Криму відбудеться військово-історичне відтворення бою Кримської війни 1853—1856 років на Федюхіних висотах міста Балаклава і політ літаків клубу над полем бою. Заплановано відвідання гостями Державної компанії «Антонов» і Державного музею авіації. Британські пілоти зустрінуться зі студентами Національного авіаційного університету. Відбудуться інші культурні та історичні заходи у пам’ятних місцях та музеях України.

«У раритетних літаків, які брали участь у війні, не буває вічної стоянки в ангарах. Вони продовжують свій політ в історії. Україна, як і Велика Британія, має солідну історію військової авіації», — зазначив  Олександр Вілкул.

Він сказав, що такі проекти привертають велику увагу вітчизняної та міжнародної громадськості до спільних історичних і культурних цінностей українського народу, створюють позитивний імідж нашої держави.

Із самого початку заснування клубу, майже півстоліття тому, до нього входили учасники Другої світової війни, а також впливові особистості Великої Британії, члени королівської родини, політики, бізнесмени, серед яких принц Майкл Кентський.

Олександр Вілкул зазначив, що принц Майкл Кентський — син фронтовика, який пройшов усю Другу світову війну. Принц неодноразово говорив, що для нього тема цієї війни особлива. «Наш спільний проект — це місток між історичним минулим, сьогоденням та майбутнім наших країн», — цитує слова Олександра Вілкула його прес-служба.

Шоу з ретро-літаками завжди цікавлять глядачів. Фото з архіву редакції

ДОВІДКА «УК»

Клуб любителів старовинної авіації «Air Squadron» засновано в 1966 році. Його учасники здійснюють регулярні польоти до інших країн: вони відвідали США, Росію, Польщу, Йорданію, Пакистан, Марокко, Південно-Африканську Республіку. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»