СОЦІАЛЬНИЙ ПРОЕКТ

Що робить влада для громади

Пам’ять про війну не відпускає нас — нащадків. Війна не закінчена доти, поки не похований останній солдат, поки живуть діти, онуки воїнів, могили яких досі не знайдені, а самі вони «в списках не значаться». Не припиняються й звернення громадян, які прагнуть дізнатися про загиблих родичів, на урядову телефонну «гарячу лінію». 

Родичі  розшукують  рідних

Так, онук загиблого під час Великої Вітчизняної війни Антона Федоровича, 1900 р. народження, з Полтавщини, звернувся на урядову «гарячу лінію» з проханням перевірити чи є дід у списках загиблих. Останнє повідомлення було отримано у 1943 році з Кіровоградської області, після чого він безвісти зник.

Громадянка  Валентина Афанасіївна з Донецька зателефонувала з приводу додаткової інформації про місце поховання батька –— Афанасія Анатолійовича, який загинув під час 2-ої Світової війни 23 березня 1945 року. Жінка отримала повідомлення з районного військкомату Донецької області, що батько похований у Німеччині, в селі. Зараз вона сподівається на допомогу в конкретизації місця поховання її батька. За повідомленням облвійськкомату, на розгляд якого було надіслано звернення, для отримання додаткових даних буде надіслано запит до Міжнародної служби розшуку в м. Арользен (Німеччина). Про результати названа служба Валентині Афанасіївні повідомить письмово.

Подібні звернення Урядовий контактний центр надсилає для розгляду та реагування відповідним органам виконавчої влади, найчастіше –— Державній архівній службі України. З 1 січня по 12 липня 2011 р. на урядову «гарячу лінію» надійшло 278 звернень громадян щодо архівної та статистичної інформації. Питання, що порушені у зверненнях, пов’язані з отриманням довідки про заробітну плату — 32%, отриманням офіційних даних про стаж роботи (29,5%), відсутністю архівних документів в установах та організаціях (12,5%), пошуком підтверджуючих документів про авторів звернень (10,8%) та роз’яснення законодавства з питань архівної справи та статистики.

Чорнобильцям потрібні довідки

Найчастіше з архівної та статистичної інформації звертаються пенсіонери. Це пов’язано з відмовами організацій у наданні довідок про заробітну плату та про стаж роботи, які необхідні для призначення, нарахування або перерахунку пенсії. Наприклад, на урядову «гарячу лінію» звернувся Леонід Миколайович з Кіровоградської області з проханням повідомити місцезнаходження архівних документів управління будівництва «Чорнобильської атомної електростанції» в Київській області. Автору звернення МНС надало детальні роз’яснення з цього питання.

У зв’язку з трансляцією телевізійної передачі «На зв’язку з урядом», темою якої було питання «Архіви для суспільства», значно збільшилася кількість звернень громадян з цих питань. Надійшло 29 звернень від громадян з м. Києва, Львівської, Донецької, Одеської, Запорізької, Дніпропетровської, Чернігівської та Вінницької областей.

За минулий тиждень на урядову телефонну «гарячу лінію» звернулося 4467 громадян зі скаргами, заявами та пропозиціями. Порівняно з попереднім тижнем їх кількість зменшилася на 729.

Звернення, які потребували більш детального розгляду, а таких зареєстровано більше 1703, Урядовий контактний центр надіслав  для опрацювання за належністю до органів виконавчої влади, а саме до центральних органів влади — 621, до обласних державних адміністрацій — 1074 та до інших організацій — 8.

Окрім того, 2189 заявникам працівники Центру відразу надали необхідні консультації та довідки з питань, що стосувалися розгляду судових справ та інших.

ДОВІДКА «УК»

Урядова «гаряча лінія» працює, крім святкових днів та неділі, за наступним графіком: понеділок — п’ятниця з 8 до 21 години, субота — з 8 до 19 години.

Звертаємо увагу підприємців, що на базі Урядового контактного центру з метою оперативного розгляду скарг на протиправні дії посадових осіб органів виконавчої влади спеціально запроваджено «Гарячу лінію» — «Діалог з малим бізнесом». Скарги приймають фахівці за номером телефону урядової «гарячої лінії»:  0-800-507-309. Дзвінки зі стаціонарних телефонів у межах України — безкоштовні.