Попередні підсумки роботи Проектного офіса реформ та перспектив формування стратегічного бачення розвитку системи забезпечення Збройних сил стали темою брифінгу в Будинку уряду, який провели заступник міністра оборони Юрій Гусєв і керівник Проектного офіса реформ Андрій Загороднюк.

Нині оборонне відомство залишається першою і поки що єдиною урядовою структурою, яке впровадило електронні закупівлі, розповів Юрій Гусєв. Із червня нинішнього року такий механізм дав змогу заощадити понад 176 мільйонів гривень.

Уже впроваджено п’ять стандартів НАТО STANAG, що відкрило шлях розробленню понад трьох десятків технічних умов щодо предметів речового забезпечення Збройних сил.

Мова професіоналів зрозуміла й без перекладача. Фото з сайту 11metrov.com

За рішенням міністра оборони створено Центр розвитку та супроводження матеріально-технічного забезпечення Збройних сил. У кількох військових частинах втілюють експеримент із поліпшення харчування, яке нарешті відповідає натовським стандартам.

«Заплановано розширення цього експерименту. Зокрема, щоб зробити його набагато системнішим, залучатимемо експертів Альянсу», — уточнив заступник очільника оборонного відомства.

Водночас розроблено та впроваджують систему корпоративного управління в Міністерстві оборони. У цьому контексті воно поглиблює плідну співпрацю відомчої Ради реформ із провідними світовими консалтинговими компаніями.

«Розпочато впровадження системи «Е-здоров’я», що дає змогу вести електронні медичні картки військовослужбовців, які проходять лікування. Цю систему запроваджено вже у деяких закладах охорони здоров’я Міноборони. Хоч вона працює поки що в тестовому режимі, до кінця року плануємо поставити її на озброєння», — оптимістично запевнив Юрій Гусєв.

Розроблено й електронну систему обліку за напрямами «Майно» і «Житло», завершується підготовка до впровадження нового пілотного проекту з логістики. Наступного місяця у координації з траст-фондом НАТО буде відкрито систему логістики речового майна, що охопить усю вертикаль постачання від тилу Збройних сил до одного з об’єднаних центрів забезпечення й далі до кількох бригад і батальйонів, підкреслив Юрій Гусєв. Тобто йдеться про принципово іншу систему логістики, якої до цього в українському війську не було, повідомляє прес-служба Міноборони.

Наступного року траст-фонд Альянсу планує надати кошти для розширення цього проекту на інші об’єднані центри забезпечення. Тому триває активна робота над тим, щоб отримати ліцензію на відповідне програмне забезпечення і, відповідно, швидко залучити наступних споживачів.

«Під час засідання Ради реформ, яке відбулося минулої п’ятниці, міністр оборони Степан Полторак поставив завдання сформувати дорожню карту переходу й упровадження у Збройних силах України стандартів НАТО», — резюмував Юрій Гусєв. І за це проголосують не лише наші партнери з Альянсу, а й  усі українські військові. 

Михайло ЮРЧЕНКО
 для «Урядового кур’єра»