ІНІЦІАТИВА

Новий підхід до теплопостачання заощадить Ужгороду 10 млн кубометрів газу

Ще торік райдержадміністраціям і міськвиконкомам Закарпаття було рекомендовано терміново вивчити питання доцільності функціонування централізованого опалення та проаналізувати роботу котелень. Одні з них повинні й надалі забезпечувати населення тепловою енергією та гарячою водою, інші варто законсервувати.

Посадовці мали поговорити з населенням про потребу переходу на індивідуальне опалення, розробити план заходів для кожного будинку, скласти перелік соціально незахищених верств населення. Для них у місцевих бюджетах мають бути закладені кошти на автономні системи опалення. Одночасно з цим у виконкомах відновили роботу комісії з надання дозволів на відключення від централізованого опалення та встановлення "автономок". Влада на місцях здійснювала моніторинг монтажу засобів індивідуального опалення всіма категоріями населення.

Минув рік. Президент України під час візиту у Закарпаття похвалив місцеве керівництво за сміливе розв'язання проблем теплозабезпечення. "Я схвально ставлюся до ініціативи Закарпаття щодо енергозберігаючих технологій. Це добра ідея, яка дає змогу нам значно скоротити витрати на опалення...

Цю ініціативу ми будемо поширювати на всю країну", - сказав Віктор Янукович.

Отже, ініціатива закарпатців одержала повну підтримку. Глава держави закликав інші регіони придивитися до цього досвіду. А він базується на оптимізації теплозабезпечення з урахуванням можливостей міста, з одного боку, і населення - з другого.

Схема нових економічних відносин у тепловій сфері вже затверджена Ужгородською міською радою. На наступний опалювальний сезон вона має забезпечити повну відміну централізованої подачі тепла в квартири, а також до якісного оновлення роботи міських і районних котелень.

- Позбавляючись від діючої неефективної системи теплопостачання, ми йдемо до індивідуалізованої і більш гнучкої, - зауважує Ужгородський міський голова Віктор Погорєлов. - Дві котельні - одні з найбільших - повністю виводимо з експлуатації. Всім без винятку мешканцям житлових будинків радимо переходити на автономне забезпечення. З майже 60 районних і квартальних котелень лише незначна частина обслуговує житловий фонд. Втім, і цю решту квартир поступово, в міру монтажу "автономок", від'єднуватимуть від міської мережі.

Міський голова пояснює таке рішення і тим, що тарифи в квартирах, які залишаються в загальній системі, через високі втрати тепла під час його транспортування і через малу завантаженість котелень (10-15% їхньої потужності) занадто високі. Надзатратному виробництву, яке до того ж лягає непосильним тягарем на жителів квартир, слід покласти край, переконаний В. Погорєлов.

Повна відмова від централізованого опалення квартир - ще не все. В пріоритетах Ужгородської міської влади - зміна "теплових стосунків" із бюджетними організаціями й установами. Котельні, які їх обслуговують, переведуть на інший режим роботи. Він буде ощадливішим, гнучкішим і враховуватиме графіки робочого дня, температуру повітря. За попередніми підрахунками, остаточний перехід на автономне опалення дасть можливість у наступному опалювальному сезоні заощадити майже 10 млн кубів газу. Це збереже десятки мільйонів гривень міського бюджету.

Щоб усі ці новації змогли пережити найвразливіші верстви населення, посадовці вирішили допомогти їм із міської казни. 18 травня Ужгородський міськвиконком затвердив перелік осіб, яким автономне електричне опалення встановлюватимуть за рахунок міста. Таку практику було застосовано не вперше. У цьому році вже визначено майже півтисячі кандидатів на виконання таких робіт за рахунок міста. Віктор Погорєлов звернувся до всіх інших городян з проханням самостійно потурбуватися про нову систему обігрівання житла (загалом у місті залишилось майже 2 тис. квартир, які не опалюються автономно). Він укотре підкреслив: централізованої подачі тепла в квартири цієї осені не буде.

Така ж робота йде в Мукачевому, Береговому, Чопі. В цих містах "автономки" встановили більше половини власників квартир, і теж думають про відмову від централізованого опалення.

- Це має економічне підгрунтя, - каже заступник міського голови Чопа Володимир Хижняк. - Котельні "Львівської залізниці", які обслуговують наше місто, для сезону 2011 - 2012 років установили населенню плату по 15,43 грн за 1 кв. м опалювальної площі. Отже, мешканець, наприклад, 2-кімнатної квартири площею 50 кв. м за опалювальний сезон сплачував 4629 грн. Цієї суми майже достатньо, щоб використавши наявні батареї, встановити індивідуальне опалення.

Коли у власників квартир виникають технічні проблеми, влада підставляє плече. Так, у Чопі є 7 будинків, в яких фасадні газопроводи і стояки були розраховані на подачу газу лише для газових плит, на яких готують їжу. Тож Чопська міська рада оплатила виготовлення відповідної проектно-кошторисної документації, яка потрібна для встановлення "автономки". За міські кошти також замінять газопроводи і стояки.