НОВЕ

Як сучасна молодь святкує Масницю

Ліна ПАРТОЛЕНКО
для «Урядового кур’єра»,

Володимир ЗАЇКА

(фото),
«Урядовий кур’єр»

Зима справді затягнулася, ще й на додачу дощами приморосила. Однак ця нестерпна погода — не завада одному з найулюбленіших свят українців. У цьому році до доброї традиції долучився Мистецький Арсенал, зробивши стильне дійство, до якого виявилися небайдужими студентство, молоді сім’ї і, звісно, дітвора.

«Тут смачно, цікаво і є чим зайнятися», — кажуть вони. Адже підхід до Масниці тут більш ніж комплексний: рукотвори від хенд-мейкерів, майстер-класи з вишивки, розпису, ткацтва, виставка кітчевого живопису від Антіна Мухарського, багато-багато інших розваг і смачних страв.

«Бурса фольклору» навчить народним танцям

«У Масниці є назва «бабський тиждень». У цей час чоловіки мають слухати дівчат і виконувати їхні забаганки», — каже Валерій Гладунець, керівник танцмайданчику. Тож чому б не потанцювати-похороводити з чоловіками, яких зазвичай не змусиш на подібний крок? «Бурса фольклору» вчить народним танцям, а скрипалі й бандуристи не припиняють грати. «Не соромтеся. Хто соромиться, того ми самі витягнемо на танці», — розігріває публіку Валерій.

Скуштуйте, це райська насолода!

Танці й музика — обов’язкові елементи хорошого настрою, однак не основні, а на Масницю і поготів. На цьому святі головними вирішили зробити млинці. З сиром, печеними яблуками, шоколадом і вишнею, маком, м’ясом, ікрою, лососем — це не весь діапазон представлених на святі млинців (щоправда, заявлених сто видів знайти не вдалося). Доповнюють меню смаколиків пироги, пряники, шоколад і цукерки, солодкі напої і — як без нього? — борщ з пампушками. Ціни на страви коливаються від 5 до 50 гривень. 

Тут смачно і цікаво

Серед відвідувачів нам вдалося зустріти тих, хто прийшов не тільки погуляти на Масницю, а й відсвяткувати день народження. Місце й справді належне, принаймні придбати подарунків собі коханому можна безліч. Ті, хто розраховує купити щось корисне і приємне на невелику суму, можуть купити мед Максима Пчелова. «У мене акацієвий і гречаний мед. У ньому всі вітаміни, амінокислоти, макро- і мікроелементи», — запрошує скуштувати він. Або — свічки Ганни Вовк. Вони виготовлені з натурального воску вручну, без ароматизаторів. Інші майстри пропонують прикраси, вироби з повсті, аксесуари з дерева і шкіри, а видавці — книжки.

Тим, хто хоче придбати український національний одяг, є на чому зупинити свій вибір. Окрім традиційної полтавської вишиванки, тут можна натрапити на (майже екзотичний) одяг із конопель. «Етноконопляний одяг має стильний вигляд і, здається, стає модним. Працюємо за стародавніми технологіями з тканиною, яку закупили ще в дев’яностих роках. Нині тільки вигадуємо нові моделі. Ось, наприклад, нашили з подругою, якій належить ідея нашого рукоділля, камізельок. А люди купують», — каже пані Ліда з Івано-Франківська.

Це не ложка, а майбутній музичний інструмент

Цікаво розповідає Микола Тихонович з «Київського кобзарського цеху» про українські народні інструменти, вправно виготовляючи кобзу. «Ми намагаємося зберегти кобзарську традицію. У нас ця справа сімейна: мої сини також цим займаються», — зазначає він.

Як завжди, викликає позитив «Сіновал». «А сфотографуй-но мене з цим поросям», — почула я, коли вкотре розглядала тварин, зроблених із сіна.

Вартість входу на свято така: для дорослих — 40, для дітей — 10 гривень, а для малечі до семи років, як завше, безкоштовно.

Насамкінець. А для того, щоб ви нічого не пропустили на Масницю в Мистецькому Арсеналі (бо там — усе цікаве), «УК» пропонує коротку програму заходів на 16–17 березня.

16 березня, субота:

11.00-15.00 — Майстер-клас «Жива глина».

11.00-12.00 — Майстер-клас зі створення книжки-мініатюри.

12.00-13.00 — Майстер-клас для дітей «Малюємо долоньками».

12.00-14.00 — Майстер-клас Миколи Теліженка «Українська витинанка».

14.00-15.00 — Майстер-клас з виготовлення свічок із вощини та їх декорування.

14:00-15:30 — Майстер-клас «Петриківський розпис».

17 березня, неділя:

11.00-12.00 — ЕКО-майстер-клас «Іграшки із шкарпеток».

12.00-14.00 — Майстер-клас «Оберег для дому».

15.00-16:30 — Вишивка шовковими стрічками та розпис на магнітах від Оксани Медведєвої.

16:00-18:00 — Майстер-клас «Оригамі» від Українсько-японського центру.