Нещодавно в місті відбувся  фестиваль дерев’яної скульптури. Місцеві митці та їхні  колеги з Харкова, Києва, Луганська, Кам’янця-Подільського, Сум творили казкових героїв-трудівників. За задумом організаторів заходу, творчу діяльність тематично спрямували на підвищення  значущості Праці і статусу Людини Праці.

— Різьбимо казкових героїв, бо прагнемо донести цю ідею передусім до наших дітей, — озвучив головну мету заходу його ініціатор та ідейний натхненник — талановитий запорізький скульптор Сергій Дишлевий.

Без праці не вирізьбиш і золоту рибку. Фото автора

Сам він на фестивалі  вирізьбив  цілком ужиткову і водночас символічну скульптуру — паркову лаву для відпочинку «Старий і золота рибка».

Цьому ведмедеві навряд чи вдасться умоститись  на пеньок

— Вдався саме до цього сюжету навмисне. Бо казка наочно підтверджує основний життєвий принцип: мовляв, проси не проси в золотої рибки, а без власної праці нічого не здобудеш, — пояснив  свій творчий задум майстер.

Ідею організації фестивалю дерев’яної скульптури  Сергій, зізнається,  запозичив за кордоном. Подібні фестивалі періодично проводять у Німеччині, Англії, Франції, Канаді та інших країнах. Там вони стали одними з найцікавіших і видовищних шоу завдяки використанню незвичайного для художників інструмента — бензопили. Скульптори працюють бензопилами, щоб  не тільки скоротити терміни створення повноцінних  шедеврів  з кількох місяців до 4—5 днів, а й  перетворити сам процес творчості на цікаве видовище.

— У Запоріжжі ми проводимо такий фест уже вчетверте. Нині він проходить за підтримки ВАТ «Запоріжсталь» як творча ініціатива — переможець  організованого підприємством конкурсу соціальних ініціатив «Ми — це місто», — уточнює Сергій. — Рік у рік розширюємо географію його учасників. Ми відкриті для співпраці. І наступного року  чекаємо на нашому фестивалі учасників з-за кордону.

Ланцюг міцний,  дарма, що  дерев’яний

Усі скульптури різнопланові й різнохарактерні за тематикою і за способом вираження творчої думки майстрів.  Роботу  Олександра Лузана з Києва всі впізнають із першого погляду:  «Маша і ведмідь». А ось задум його земляка   скульптора Олексія Шевченка  «Перший крок» потребує додаткових роз’яснень. Витвір Олексія вимагає від глядачів напружити фантазію, щоб розібратися у сплетінні чи то хрестів, чи то дверей. Автор ще й обробив його газовим пальником, відтінивши білу деревину.

— Ідеться і про перший крок малюка, коли він тільки вчиться ходити, і загалом про всі людські починання, — тлумачить  своє бачення головної ідеї власного творчого доробку  майстер. — Щойно мій син зробив перший у житті крок. Цій події я присвятив свій твір.

Роботи українських скульпторів залишаться у подарунок Запоріжжю. Вони прикрашатимуть  центральний парк культури та відпочинку «Дубовий гай». Невдовзі тут з’явиться власна галявина казок для дітей  і філософських дерев’яних скульптур для дорослих.