ВСТУПНА КАМПАНІЯ-2011

У Міносвіти створять систему електронного прийому документів

У Мін'юсті нарешті зареєстрували нові правила вступу до вишів. Адже не секрет, що саме навколо "Умов прийому до вищих навчальних закладів у 2011 році" упродовж останніх двох місяців велося багато суперечок. Наріжним каменем стало обговорення можливого повернення вищої школи до вступних іспитів як третьої складової під час вступного відбору (окрім незалежного тестування та середнього бала атестата). Але до загальної радості майбутніх абітурієнтів цю норму так і не запровадили.

Строки "підросли"

Як відомо, про нові "правила гри" цього разу дискутували всією країною: в обговоренні проекту "Умов-2011" взяли участь ректори як провідних столичних, так і регіональних ВНЗ. За словами міністра освіти і науки Дмитра Табачника, свої пропозиції могли внести не лише викладацькі колективи вишів, а й органи студентського самоврядування. В прес-службі МОН "УК" запевнили, що всі пропозиції були враховані під час підготовки остаточного варіанта умов вступу. "В жовтні відбулися регіональні наради в Києві, Львові, Харкові, Одесі, Донецьку", - говорять у Міносвіти.

Головне, що хотіли передбачити освітяни, - щоб не було кілометрових черг під стінами ВНЗ. Адже цього року стало неабиякою проблемою, майбутнім студентам доводилося і вдень, і вночі простоювати під дверима приймальних комісій, щоб подати свої документи.

Цього разу в Міносвіти вирішили значно продовжити термін прийому заяв і документів від вступників - він розпочнеться 1 липня, а завершиться 31-го (а це на 15 днів більше, ніж цьогоріч). Для тих абітурієнтів, які з окремих предметів братимуть участь у творчих конкурсах, прийом документів закінчиться 22 липня. Це стосується й абітурієнтів, які закінчили школу в минулі роки і не проходили тестування, - вони складатимуть вступні екзамени з 23 по 31 липня. Після цього бюджетників мають зарахувати з 1 по 10 серпня, а за кошти фізичних та юридичних осіб - до 25 серпня. Як і раніше, документи влітку 2011-го можна буде нести до п'яти різних вишів та подавати на три спеціальності в кожному з них. Основною базою при вступі для кожного випускника, як і торік, стануть середній бал шкільного атестата і результати незалежного тестування. Причому, щоб брати участь у конкурсному відборі, слід подати до приймальної комісії сертифікати з балами не нижчими 124-х. Хоча деякі виші можуть встановити й вищу планку зі своїх профільних предметів. Але за рішенням приймальної комісії заклад може прийняти абітурієнта, у сертифікаті якого буде менше ніж 124 бали з непрофільного предмета, але водночас з профільного - не нижче 170 балів.

При вступі право подавати сертифікат Українського центру оцінювання якості освіти матимуть абітурієнти, які проходили незалежне тестування у 2008-2011 роках. Хлопці і дівчата, які закінчили школу до введення тестів, торік одержали право вступати за вступними іспитами на вечірню та заочну форми навчання. Також дозволять вступати до вишів і випускникам 2007 року за результатами вступного іспиту, і не тільки на заочну та вечірню, а й денну форму навчання.

Бонуси від МОН

Нові умови прийому до вишів подарують вступникам бонуси за олімпіади і підготовчі курси. Так, у правилах зазначили додаткові преференції для переможців четвертого етапу всеукраїнських учнівських олімпіад і третього етапу Всеукраїнського конкурсу захисту дослідницьких робіт Малої академії наук України. Такі абітурієнти при вступі одержать додаткові бали: до результатів тестувань нагороджені дипломами 1-го ступеня одержать 50 балів, ті, хто має диплом 2-го ступеня - 40 балів і 3-го ступеня - 30 балів. Одначе ці бонуси можна одержати лише тоді, коли подаєш документи на спеціальність, де є профільний предмет, з якого ти й переміг в олімпіаді. Скажімо, перемога з основ інформатики - при вступі на напрями "комп'ютерні науки", "програмна інженерія", "системний аналіз", "прикладна математика", а біологія з екологією - на спеціальності, де профільними є біологія і хімія.

Щоправда, неоднозначну реакцію як серед незалежних експертів-освітян, так і серед батьків та одинадцятикласників викликало додавання 20 додаткових балів вступникам, які закінчили підготовчі курси. "Це несправедливо, адже далеко не всі хлопці та дівчата зможуть їх відвідувати - як дитина доїде на курси до вишу з віддаленого села, щоб також мати переваги при вступі?!" -обурюється Валентина Шевчук, мати потенційного випускника одного зі столичних ліцеїв. За словами експерта Програми сприяння зовнішньому тестуванню в Україні Володимира Ковтунця, додаткові бали до результатів ЗНО і шкільного атестата додавали вже під час цьогорічної вступної кампанії.

Віртуальний контакт

Іще одним засобом боротьби з величезними чергами за знаннями стане запровадження "віртуального контакту" між ВНЗ та абітурієнтом - відтепер випускники зможуть подавати документи в електронному вигляді (раніше таку можливість мали тільки абітурієнти Національного університету ім. Т. Шевченка). За словами Дмитра Табачника, створена спеціальна робоча група, що працює саме над цим. Міністр також зазначив, що провідні університети столиці та регіонів країни до цього вже готові та додав, що хоча б наступного року треба ввести електронний документообіг для спрощення прийому документів від вступників.

За словами координатора громадської ініціативи "Студентський захист" Андрія Черних, у Міносвіти взагалі хочуть створити підприємство з електронного прийому документів від абітурієнтів, а натомість від інформаційної системи "Конкурс" відмовитися. У прес-службі профільного відомства "УК" запевнили, що електронні бази створюватимуть у кожному державному університеті, проте централізована система поки що залишається в планах. Щодо "Конкурсу", який цьогоріч став помічником для тисячі абітурієнтів, Міносвіти виступає лише його партнером.

Загалом нові умови вступних випробувань-2011 опубліковані на офіційному сайті міністерства в розділі "Законодавство" - відтак за бажання можна з ними ознайомитися докладніше.