ЗАСІДАННЯ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ

Надмірні втрати енергоресурсів заважають національній економіці досягти конкурентоспроможного рівня у світі
 

Щороку майже весь травень проходить під знаком Великої Перемоги. Спершу країна готується до вшанування подвигу воєнного покоління. Потому підбиває підсумки й робить для себе висновки. Та й наша подяка ветеранам не повинна обмежуватися лише кількома днями.

Відклавши всі нагальні державні справи, Прем’єр-міністр Микола Азаров розпочав учорашню роботу уряду саме з цієї приємної та водночас болючої теми. «Хоч би скільки ми зараз зробили для ветеранів, ми все одно в неоплатному боргу», — цими словами Прем’єр нагадав присутнім про страждання і випробування тих, хто боровся з фашизмом на фронтах і підкріплював її в заводських цехах.

Справді, хто не знає мрії своїх бабусь і дідусів про світле майбутнє хоча б для нащадків, як не для себе? Так і минуло все їхне життя у важкій праці та очікуванні на тлі соціальних експериментів, війни, відродження зруйнованого господарства, політичної нестабільності й зовнішніх втручань. «Все відкладали для них гідне стабільне життя», — із сумом констатував Микола Азаров.

Нині ж, на його думку, знаходяться ті, хто хоче зупинити поступ України, поставити під сумнів європейську перспективу цих людей і народу в цілому. «Не вийде, — дав відкоша опонентам глава уряду. — Наш народ проходив крізь більші випробування. У нас невичерпний потенціал для становлення України як процвітаючої незалежної держави. Ми здатні розвиватися на власний розсуд, враховуючи національні інте?реси, а не за чужими вказівками».

Приклад сили й розуму

Тому кожен шанс для руху вперед слід використовувати стовідсотково, як це робиться в інших успішних країнах. Однією з них є середньосхідна держава Катар, де Микола Азаров провів з візитом передсвятковий та святковий дні. «Ми побачили країну, яка динамічно розвивається, перетворює практично мертву пустелю на комфортне для життя екологічне середовище. Формує нове суспільство», — у захваті ділився свіжими враженнями Прем’єр.

Можна, звичайно, закинути, мовляв, сидіти на величезних запасах нафти й газу — багато розуму не треба. Водночас історія знає  «чимало прикладів, коли держави не спромоглися розумно розпорядитися отриманим від Бога багатством», — не погоджується з наведеною думкою глава уряду. Рецептом успіху є мудра послідовна політика, що виливається в ультрасучасну інфраструктуру та інвестиції у власне майбутнє: науку й передові технології.

Тут є чого повчитися. Тож Микола Азаров і Емір Катару Хамад Аль Тані погодилися розвивати міждержавні відносини на стратегічному рівні. Роботу над такою програмою терміном на 20 років уже розпочато. Наприкінці травня в Києві зберуться робочі групи з питань енергетики і сільського господарства. Загалом цей документ має бути готовий до підписання під час візиту Президента України до Катару цієї осені.

Коротко аспекти співробітництва мають такий вигляд: постачання зрідженого газу, його розвідка та видобування в Україні; участь наших компаній у будівництві об’єктів до світової футбольної першості, яку Катар прийматиме 2022 року; реалізація проекту зернового порту, хаб-термінала для потреб усього регіону; спільне будівництво залізниць у Судані тощо.

Від чого втрачає економіка

Під час втілення таких амбітних планів особливу увагу уряду буде прикуто до  енергозбереження та енергетичної незалежності. «Ми не можемо витрачати величезні ресурси так неефективно, як зараз, — наголосив Микола Азаров. — Відволікати їх від розв’язання соціальних проблем».

Порівняно з європейськими показниками щорічні втрати національної економіки від неефективного енергоспоживання становлять 15—17 млрд доларів. Далі Прем’єр-міністр був уже категоричнішим: «При середньосвітовій величині енергоємності валового внутрішнього продукту 0,2 кілограма нафтового еквіваленту на 1 долар США рівень енергоємності ВВП для України сягає 0,41 кілограма».

Поступальний розвиток гальмують застарілі технології. Виявляється, гордість нашої економіки — металургія — досі працює за дідівськими методами. Так, енергоємність виробництва чавуну майже на 33% вища, ніж на провідних підприємствах світу. Понад 45% всього обсягу сталі виробляється у неефективних мартенівських печах. Частка електродугових печей становить менш ніж 4% у сталеливарному виробництві (порівняно з 40% у країнах Організації економічного співробітництва і розвитку). Методом безперервного розливу у світі виробляється 93% загального обсягу сталі, натомість в Україні — лише 35%.

Аналогічні справи і в хімічній промисловості, де для виробництва тонни аміаку споживання електричної енергії втричі більше, ніж у США, та вдвічі більше, ніж у Росії.

Втрати енергії у сфері комунального теплопостачання перевищують 30%. На опалення житлового фонду щорічно витрачається понад 70 мільйонів тонн умовного палива. Тобто на одного мешканця припадає 1,4 тонни, що вдвічі-втричі перевищує показники в країнах Європейського співтовариства.

За цих умов Мінекономрозвитку і Міненерговугілля отримали прем’єрське доручення узагальнити результати реалізації програм з енергоефективності та створити модернізовану, єдину державну програму.

«Підкреслю, що саме енергоефективність є єдино можливою базою модернізації вітчизняної промисловості», — наголосив глава уряду.      

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСIДАННI УРЯДУ

♦ Про затвердження Угоди між Кабінетом Міністрів України і Урядом Республіки Молдова про спільне патрулювання українсько-молдовського державного кордону (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про призначення стипендії Кабінету Міністрів України видатним спортсменам, тренерам та діячам фізичної культури і спорту (розпорядження уряду);

♦ Питання Державної служби з лікарських засобів (щодо завершення реорганізації Державної служби з лікарських препаратів і контролю за наркотиками) (розпорядження уряду);

♦ Про внесення змін до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для проведення концертно-мистецьких та культурологічних заходів у сфері кінематографії (розпорядження уряду).