У заяві для ЗМІ за підсумками переговорів Петро Порошенко повідомив: «Ми зосередили особливу увагу на необхідності безумовного дотримання мінських домовленостей і негайної послідовної їх імплементації. Перш за все це стосується забезпечення сталого, неухильного та всеосяжного режиму припинення вогню під повним моніторингом ОБСЄ».

Президент поінформував високого гостя про підсумки останніх переговорів у нормандському форматі та домовленості про те, що на кожній небезпечній ділянці кордону має бути розміщено моніторинговий пункт ОБСЄ.  Є сподівання, що це насамперед удасться зробити на території донецького аеропорту, де підтримувані Росією бойовики найбільше порушують режим припинення вогню. Донедавна такий контроль не вдавалося встановити через серйозну загрозу життю інспекторів.

Окремо співрозмовники обговорили питання продовження і розширення дії санкцій. «Ми отримали абсолютно чітку позицію: якщо агресію проти України не буде припинено, політику санкцій розширять», — запевнив Президент.

Голова італійської Ради міністрів Маттео Ренці (ліворуч) у невимушеній обстановці доводив свою прихильність до України. Фото Михайла МAРКIВA

Йшлося і про дотримання пунктів мінських домовленостей щодо негайного звільнення заручників за принципом «всіх на всіх». Уже встановлено місце перебування 190 із понад 400 заручників, повідомляє прес-служба Президента. Особливу увагу приділили питанню негайного звільнення Надії Савченко. Президент повідомив, що надіслав листа Володимиру Путіну із зверненням про негайне її звільнення. І звернувся до прем’єра Італії допомогти розв’язати цю надзвичайно болісну проблему.

Маттео Ренці запевнив у солідарності Італії та підтримці дій України на шляху імплементації мінських домовленостей: «Італія — друга за чисельністю група у спостережній місії ОБСЄ, яка здійснює моніторинг на Донбасі. І, попри складність завдання, ми робимо все можливе заради дружби і встановлення миру в Україні». Він також переконаний, що без миру в Україні не буде миру в Європі. А Петро Порошенко подякував Італії за надання гуманітарної допомоги.

«Мені приємно було почути від прем’єр-міністра Італії слова єдності Європейського Союзу і твердої позиції Італії щодо захисту суверенітету, територіальної цілісності й незалежності України — і стосовно Криму, і стосовно ситуації на Донбасі», — сказав Президент.

Глава держави висловив сподівання на ратифікацію найближчим часом італійським парламентом Угоди про асоціацію України з ЄС: «Це стане черговим дуже важливим етапом нашої співпраці».

Петро Порошенко та Маттео Ренці домовилися посилити економічну співпрацю між країнами. Найближчим часом слід очікувати серйозних кроків не лише в питаннях безпеки, а й у питаннях розвитку економіки. Ми чекаємо італійських інвесторів, зокрема для участі в процесах приватизації.

Маттео Ренці повідомив, що під час конференц-зв’язку за участі Президента США Барака Обами, Прем’єр-міністра Великої Британії Девіда Кемерона, Канцлера Німеччини Ангели Меркель, Президента Франції Франсуа Олланда та Президента Європейської Ради Дональда Туска обговорювали надзвичайне значення для всієї європейської спільноти перспектив розвитку України, яка має впевнено йти шляхом реформ і модернізації. «Ми надаватимемо вашій країні найбільшу підтримку з огляду на це», — зазначив італійський прем’єр. Тобто Італія готова надати експертну і консультативну допомогу Україні задля пришвидшення реформ.

Петро Порошенко повідомив, що досягнуто домовленості провести найближчим часом чергове засідання Українсько-італійської Ради з економічного, промислового і фінансового співробітництва, яка не збиралася вже шість років.

Прем’єр-міністр Італії запросив Президента України відвідати його країну в зручний для нього час. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»