ТЕХНОЛОГІЇ

Кореспондент «УК» мав змогу ознайомитися з  процесом  народження новітніх документів

6 грудня набрав чинності Закон «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус». Згідно з ним, біометричні паспорти — внутрішні та для виїзду за кордон — українцям планують видавати із першого січня 2013 року.

А напередодні компанія-лідер в галузі розробки та впровадження ID-документів EDAPS провела день відкритих дверей. Представникам засобів масової інформації показали особливості роботи трьох підприємств консорціуму — підрозділів «Голографія», Державний центр персоналізації документів та «Знак», які виробляють електронні ідентифікаційні документи.

Серце консорціуму — «Голографія»

Наш екскурсовод, директор цього підприємства Олександр Моісеєв, розповів: «Ми доставляємо продукцію до майже 50 країн. Маємо унікальне обладнання для виготовлення голограм. І єдиним нашим конкурентом у світі може бути хіба що швейцарська компанія, яка виготовляє голограми на ліри та євро».

Цікаво, що на з’яву однієї такої марки слід витратити від 15 до 30 годин. Варіації ж залежать від особливостей матеріалу: чи то на пластик вона клеїтиметься, чи то на папір... А на ціну продукту впливає її якість. Якщо голограму без пошкоджень не можна буде відклеїти, замовник викладе за неї більшу суму. Загалом вартість однієї одиниці варіюється від гривні до 50.

Відтак етапи виготовлення голограми: дизайн, розробка так званого живого відтінку на плівці, контроль марок, проклеювання матеріалу алюмінієм, захисними прошарками та нанесення спектральних міток, прошарку полімеру, відтиснення на фользі, підбір клею. У паспорті ж таку «позначку» не можна ані стерти, ані розчинити ацетоном.

Юрій Стусь (ліворуч) показує, як пластик перетворюється на документ. Фото надане ЮС-Фотостудією

Потрібні відбитки пальців двох рук

Далі ми прямуємо до Державного центру персоналізації документів. Тут кожен громадянин України може замовити та отримати закордонний паспорт за 25 діб, сплативши 350 грн. Директор цієї установи Юрій Стусь провів відвідувачів до кімнати, де дві потужні машини голландського виробника виготовляють паспорти у безперервному режимі, та розповів, що підприємство на 100% і без затримок зможе забезпечити українців документами європейського зразка. Вони ж мають вісім ступенів захисту та є нічим іншим, як пластиковими картками, на які нанесена інформація про особу.

Юрій Стусь показав, як народжується паспорт для виїзду за кордон уже з уведеними в нього біометричними даними. У процесі беруть участь три спеціальні машини, розроблені інженерами EDAPS. Перша фотографує особу, знімає у спеціальній циліндричній формі відбитки вказівних пальців правої та лівої рук, фіксує «в електронній пам’яті» підпис громадянина. Друга машина вводить у полікарбонатну картку чип (80 кілобайтів пам’яті), на який занесено отримані дані про особу, лазером наносить фото. А третя —перевіряє людину на відбитки пальців. Ось і все. За годину таких документів з’являється 60.

Внутрішній паспорт за 65 гривень

А внутрішні біометричні паспорти, вартість яких становитиме 65 грн,  виготовляються на підприємстві «Знак». 32 паперові сторінки прошивають спеціальними шовковими нитками, проклеюють з обкладинкою, в яку введено чип, і насамкінець — пресують. До речі, жоден із присутніх так і не зміг намацати цей біометричний носій даних в обкладинці, проте ми дізналися, що за одну зміну (а їх три на добу) документів виходить 10 тис. Якщо ж є потреба, то і 30 тис. паспортів — не межа.

Директор підприємства «Знак» Ігор Попович наголошує: «Наша система виготовлення ідентифікаційних документів визнана найкращою серед країн СНД. Такого підприємства, як це, я не бачив ні в Німеччині, ні в Швейцарії... У США подібне є, та все одно не таке».

Цікаво, що «Знак» став одним із піонерів виробництва високозахищених документів на полімерній основі із застосуванням мікропроцесорних технологій. В Україні лише це підприємство має ліцензію Міністерства фінансів на виробництво бланків суворої звітності у вигляді пластикових карток. Вони народжуються у кімнаті офсетного друку на листках формату А-4. «15 тис. листків за годину, помножені на 48, — це кількість виготовлених карток, — навів арифметику Ігор Попович.