ДЕРЕГУЛЯЦІЯ

На 2012 рік влада декларує демонтаж системи адміністративного тиску на підприємців
 

Розширене засідання Ради підприємців при Кабінеті Міністрів зібрало під дахом кабмінівського клубу не лише безпосередніх членів цього дорадчого органу. Поспілкуватися з главою уряду Миколою Азаровим прибули його підлеглі міністри, керівники контролюючих органів, делегати з усіх регіонів України — очільники рад підприємців при обласних держадміністраціях.

Голова ради Леонід Козаченко одразу ж передав слово Прем’єр-міністру, який, втім, не став забирати дорогоцінного часу розповідями про торішні здобутки влади, адже всі присутні й без того володіють потрібною інформацією. Метою Миколи Азарова було дізнатися з перших вуст: а чи все уряд зробив задля спрощення ведення бізнесу в Україні, аби на його шляху було якомога менше адміністративних перешкод? І що треба зробити в майбутньому для мінімізації існуючих негативних явищ.

На цьому вступну частину було завершено. Головними ж героями зустрічі з легкої руки Прем’єр-міністра стали керівники Державної податкової та митної служб Олександр Клименко та Ігор Калєтнік, а також керівник Державного комітету з питань регуляторної політики та підприємництва Михайло Бродський.

Основним завданням податкової служби, за словами її керівника, є прагнення відійти від фіскальних методів роботи, спростити реєстрацію платників податків. Останнім часом утричі скорочено кількість різноманітних довідок, що має полегшити життя суб’єктам господарювання. «Я виступаю за прозорий діалог, — наголосив Олександр Клименко. — Це означає, що сторони повинні чути одна одну».

Розповів він і про новий сервіс «Пульс податкової», який діє під його особистим контролем за принципом зворотного зв’язку. За чотири дні понад 54% громадян, що звернулися із проблемами чи за роз’ясненнями, отримали оперативні відповіді. Тобто впродовж одного дня. На закінчення головний податківець запевнив підприємців, що у 2012 році ДПС продовжуватиме працювати в режимі «сервісної служби».

«Чи відчули ви полегшення з боку податкової?» — звернувся Микола Азаров до запрошених. З реакції зали склалося враження, що відповідь була скоріше «так», ніж «ні». Загалом, учасники ставили запитання фахівцям, як то кажуть, «напряму» й без зайвого остраху. І тут-таки отримували відповіді. Час від часу Прем’єр доручав посадовцям: «Візьміть на замітку цю інформацію».

Митники у свою чергу розповіли, що товарообіг зростає у бік збільшення ввезення засобів виробництва, а Президент УСПП Анатолій Кінах навів невтішну статистику присутності на внутрішньому ринку контрафактних товарів — до 27%, що неабияк шкодить нашим виробникам. Натомість, за словами Михайла Бродського, нині готується законопроект, яким передбачається скоротити кількість податків до 14, що покликано зміцнити позиції українського бізнесу.   

Насамкінець Прем’єр розповів про результати своєї зустрічі з головою МВФ Крістін Лагард, що стосувалася актуальної в Україні теми тарифоутворення. Річ у тім, що у зведених в епоху СРСР житлових будинках недостатньо продумані системи енергозбереження. Тому перш ніж вести мову про підвищення тарифів, слід подбати про заощадження енергоносіїв і модернізацію житлово-комунального господарства, переконаний Микола Азаров.