Віталій МУЩИНІН, 
заступник міністра праці та соціальної політики

Урядова "гаряча лінія" стає дедалі гарячішою. Кількість звернень громадян збільшується мало не в геометричній прогресії. Ще місяць тому щотижня зверталися 1700-1800 громадян і їхні запитання - в процентному співвідношенні - стосувалися різних питань: пенсій, надбавок та доплат, роз'яснення чинного законодавства тощо.

Наприклад, на 18 липня субсидіями разом з іншими соціальними виплатами цікавилося лише 21% з 1661 тих, хто зателефонував. А ось минулого тижня працівникам "гарячої лінії" довелося вислухати 4038 осіб, і 82% запитань стосувалися субсидіарної тематики.

Отже, попри спрощення процедури, людям ще не все зрозуміло. Про те, що їх цікавить найбільше в цьому плані, ми попросили розповісти заступника міністра праці та соціальної політики Віталія Мущиніна.

- Яка нині процедура оформлення субсидії і куди громадянам потрібно звертатися?

- Сім'ї, до складу яких входять пенсіонери, вже отримують з Пенсійного фонду повідомлення та пакет необхідних для заповнення документів. Їм достатньо відправити документи (безкоштовно) до місцевих управлінь соціального захисту. Іншим родинам треба звернутися до органу праці та соціального захисту населення за місцем проживання та заповнити такі документи: заяву; декларацію про доходи і майновий стан осіб, зареєстрованих у житловому приміщенні; надати довідки про доходи кожної особи, зареєстрованої у жилому приміщенні (для працюючих). Нагадаю, що рішення про призначення субсидії приймається упродовж 10 днів після подання заяви та всіх необхідних документів.

- На який термін призначається субсидія?

- На шість місяців. Якщо плата за опалення нараховується лише в опалювальний період, субсидія призначається на весь цей період (до 7 місяців). Субсидія на придбання твердого палива призначається один раз на календарний рік.

- Раніше не всі, хто має право на субсидію, могли за нею звернутися, тому що ЖЕК не видавав жодної довідки, якщо сім'я мала бодай малесеньку заборгованість за житлово-комунальні послуги. А якщо зараз родина має борг з квартплати, теж будуть проблеми?

- Така заборгованість - не перешкода для отримання субсидій. До речі, уряд уже доручив Міністерству з питань житлово-комунального господарства розробити нормативний документ, який врегулює таку новацію.

Нагадаю, що відповідно до Положення про порядок призначення й надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива, лише у разі виникнення до 1 грудня 2006 року боргу з платежів за послуги ЖКГ субсидія призначається за умови укладання договорів про реструктуризацію заборгованості громадянином з підприємствами-надавачами житлово-комунальних послуг. Наявність поточної заборгованості, яка виникла після 1 грудня 2006 року, не впливає на визначення права на призначення житлової субсидії. У такому випадку субсидія призначається на загальних підставах.

- Чи мають право на житлові субсидії сім'ї, в яких є земельна ділянка площею понад 6 га, та члени особистих селянських господарств (ОСГ)?

- Такі сім'ї не обмежуються в своїх правах на субсидії. Головна особливість тут - у визначенні їхніх доходів. Члени ОСГ є особами, які забезпечують себе роботою самостійно і належать до зайнятого населення за умови, що робота в цьому господарстві для них є основною.

Облік особистих селянських господарств здійснюють сільські, селищні, міські ради за місцем розташування земельної ділянки. Саме ці органи мають надавати довідку про належність громадян до членів ОСГ. За наявності такої довідки їм субсидія призначається на загальних підставах. При цьому дохід таких громадян обчислюється як дохід від земельної ділянки ОСГ за нормативами, які затверджуються місцевими органами виконавчої влади на календарний рік.

І ще дуже важлива особливість. До членів сім'ї, яка звертається за субсидією, і доходи яких враховуються під час її призначення, належать особи, зареєстровані у відповідному житловому приміщенні. Майновий стан членів сім'ї, не зареєстрованих в цьому приміщенні, враховуються у такому випадку лише по відношенню до чоловіка (живе окремо) або дружини (живе окремо).

- А якщо громадянин приховає або свідомо подасть недостовірні дані про свої доходи та майновий стан?

- То припиниться надання призначеної субсидії. Суму надміру виплаченої йому субсидії доведеться повернути органу, який цю допомогу призначив. Якщо громадянин її добровільно не поверне, питання про її стягнення вирішуватиметься в судовому порядку.

Мінпраці наказом "Про організацію роботи органів праці та соціального захисту населення з питань призначення населенню житлових субсидій" від 22 липня 2010 року затвердило спрощені форми заяви про призначення субсидій та декларації про доходи для осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії. Форми заяви та декларації значно скорочені, порівняно з тими, що діяли раніше, і кожна не перевищує однієї сторінки

Матеріал підготовлено за сприяння прес-служби Мінпраці