ТРАДИЦІЇ

Найбільше торжище молодої держави у Сорочинцях цьогоріч приурочене до дня її народження

Чи знаєте ви, що таке стритбол? А я не знав, поки не потрапив на Сорочинський ярмарок. Виявляється, це вуличний баскетбол. З’явився у 1950-х роках у бідних кварталах США. Віднині змагання з цього заокеанського виду спорту щорічно проводитимуться й у Великих Сорочинцях.

Окрім цього, звичними стануть тут свята Сала, Полтавської Галушки, Меду. Які до цього проводилися тільки в Полтаві та деяких райцентрах області.

Побудували цьогоріч на території ярмарку новий млин, садиби бідняка, середняка та багатого господаря. Де ярмаркуючі мають змогу відпочити й утамувати спрагу холодною водою або узваром. Ошатнішого вигляду набули «містечко майстрів», торгові ряди. Поліпшено умови для працюючих та відпочиваючих на ярмарку. Встановлено нові кабіни телефонного зв’язку.

Під час дегустації караваю (справа на ліво): Олександр Удовіченко, Світлана Свищева та Іван Момот. Фото автора

Влучно сказала з цього приводу голова Миргородської райради Наталія Дудник напередодні відкриття : «Хто буде на ярмарку, то обов’язково побачить і відчує, що Сорочинський оновлений і покращений у десятки разів!».

«Хай розквітає наша держава!»

За доброю традицією, урочиста церемонія відкриття головного торжища країни пройшла на етнографічній садибі Хіврі. У ній взяли участь голова Полтавської облдержадміністрації Олександр Удовіченко та голова обласної ради Іван Момот, почесні гості ярмарку, керівники офіційних делегацій та представники дипломатичного корпусу, акредитованого в Україні. Це посольства Російської Федерації, Республіки Білорусь, ФРН, Канади, КНР, Угорської Республіки, Королівства Нідерланди, Республіки Узбекистан, Малайзії, Нігерії, Чеської Республіки та Республіки Словенія. Усього прибуло 40 представників дипломатичних місій із 16 країн. Завітали до Сорочинців і офіційні делегації Московської та Курської областей Російської Федерації, полтавських земляцтв у Санкт-Петербурзі та Башкортостані.

Вітаючи всіх на правах господаря з небуденною подією, Олександр Удовіченко зазначив, що Сорочинський ярмарок, оспіваний великим Гоголем, існує вже багато років. Це одна з візитівок області, миргородської землі. Квінтесенція всього того, що відбувається в області. «Ви тут сьогодні побачите досягнення промисловості,  сільського господарства. Безумовно, це велике театралізоване свято. Тому вітаю митців, як професійних, так і аматорів. Хай буде щастя в кожній родині! Хай розквітає наша держава Україна!» - сказав він.

Справді, полтавчанам є чим пишатися. В області динамічно розвиваються базові галузі промисловості — металургія, машинобудування, хімічна та гірничодобувна промисловість, темпи зростання яких — у межах від 5 до 30% . Нині на Полтавщині видобувається до 40% українського  газу та більше 60% газового конденсату. За питомою вагою будівельних робіт область стабільно посідає п’яте місце в Україні. За обсягом валової продукції сільського господарства на душу населення знаходиться на другому місці.

Усі залюбки фотографувалися з єдиними в Україні волами. Фото автора

Замість гуски — качка

А тим часом  на імпровізованій сцені біля садиби Хіврі вже триває святковий концерт фольклорних колективів. Праворуч від сцени — дівчата й молодиці у яскравих народних костюмах та чоловіки у смушевих шапках і широченних шароварах залюбки фотографуються на пам’ять біля єдиної в Україні живої пари волів. Ліворуч від неї численні фотожурналісти одне поперед одного ловлять у кадр величезний коровай, справжній витвір хлібопекарського мистецтва, від якого перед цим відкраяли по шматочку. В цю ж мить Олександра Удовіченка, який після вступного слова відійшов і присів під дерев’яним навісом, настирливо атакували «циганки», намагаючись продати йому гуску. І вони таки свого досягли. Під прицілом фотокамер він виклав за неї 200 гривень. Щоправда, як з’ясувалося пізніше, «циганки» його обдурили. Замість гуски продали качку. Але Олександр Васильович не образився. На Сорочинському ярмарку ще й не такі чудасії трапляються.

Поки «циганки» хапали за поли очільника області, поміж гостей статечно походжав та роздавав автографи сам Микола Васильович Гоголь (актор Полтавського обласного академічного українського музично-драматичного театру імені М.В.Гоголя Богдан Чернявський).

А потім керівництво області й усі бажаючі подалися оглядати сільськогосподарську виставку, яка на ярмарку представлена вперше. Новенькі плуги, борони, автомобілі, косарки, сівалки… Треба бути спеціалістом у галузі сільського господарства, щоб знати найменування всього того багатства, що тут є. Причому на виставці представлені не лише великі сільгосппідприємства, а й фермерські господарства, переробна галузь. Найвідоміші з переробних підприємств Полтавщини — ТОВ «Глобинський м’ясокомбінат», ВАТ «Кременчукм’ясо», ПАТ “Пирятинський сирзавод». З особливою гордістю демонстрували гостям продукцію найбільш визнаних лідерів промислового виробництва краю — ПАТ «Крюківський вагонобудівний завод», холдингової компанії «АвтоКрАЗ», ПАТ «Кременчуцький завод дорожніх машин», ТОВ ВО «Кременчуцький автоскладальний завод».

Містове за 60 гривень і сорочка за 10 тисяч

Журналістів цікавив розмір містового. Як повідомила керівник проекту «Сорочинський ярмарок» Світлана Свищева, організатори ярмарку 5 років поспіль не підвищували ціни. Тож на найголовнішому торжищі країни вони  найнижчі. «60 гривень коштує один квадратний метр на шість днів. А сорочка у деяких майстрів коштує 10 тисяч гривень. Це ринок. Ми не ставимо умов», — пояснила вона.

Запитували й про те, чого на ярмарок у цьому році не приїздили Президент з Прем’єром. Як пояснив Олександр Удовіченко, Президент був тут уже тричі, тож його приїзд і не планувався. А Миколу Яновича не пустили сюди справи більшої державної ваги.

Після прес-конференції і смачного, ситного обіду всім запраглося їжі духовної. Тобто розслабитися і повеселитися.  Для розваг  ярмаркуючих на Національному Сорочинському —  мистецькі колективи з 19 країн світу. 

Цього року вперше на Сорочинському — кінно-акробатичний театр «КОШ» зі своєю виставою. Зірковими гостями ярмарку будуть співачка Еріка, гурти «Астарта», «НеДіля», «ТНМК», «Лама».

І ще. Цьогорічний ярмарок організатори присвячують 20-й річниці Незалежності України та 180-й річниці виходу повісті Миколи Гоголя «Сорочинський ярмарок».

ФОТОРЕПОРТАЖ
Олександра ДАНИЛЬЦЯ,
власного кореспондента "УК" в Полтавській області