ПРОБЛЕМА

Високий рівень корупції став головною темою розмови Миколи Азарова з
представниками іноземних компаній

 

За статистикою Міжнародної фінансової корпорації, працівники якої опитали кілька тисяч компаній в Україні, за останні три роки рівень корупції значно виріс. Зокрема, це стосується «розцінок». Так, сума хабарів збільшилася з 6% до 10% доходу. Про це повідомив виконавчий директор інвестиційної компанії Dragon Capital Томаш Фіала на зустрічі з Прем’єр-міністром Миколою Азаровим. У заході також взяли участь українські високопосадовці та представники іноземних фірм, що працюють в Україні.

У відповідь на це глава уряду зазначив, що проблема з корупцією є, але влада з нею бореться. Він закликав бізнес звертатися до уряду в разі виникнення «корупційних проблем». «Я кажу — не давайте! Ми готові вас лобіювати. Що вам заважає вирішувати питання таким чином?» — звернувся Прем’єр-міністр до присутніх бізнесменів.

Водночас Микола Азаров зауважив, що попри певний негатив, за останні два роки вдалося зробити чимало, аби покращити інвестиційний клімат та умови ведення бізнесу. Зокрема, це стосується зменшення кількості податків та поступового зниження їх ставок.  Крім того, Прем’єр зазначив, що нині виплачуються колосальні суми з відшкодування ПДВ, до того ж 70% ПДВ відшкодовується автоматично. Проте, за словами глави уряду, проблему до кінця не розв’язано. «Тут має бути вулиця з двостороннім рухом. З одного боку — підприємці мають працювати у прозорому режимі, і тоді питання з відшкодуванням ПДВ вирішуватимуться швидко. З іншого — податкова має діяти оперативно, і компанії, що працюють чесно, мають переводитися на автоматичний режим. А податкова має їм не докучати своєю увагою», — підкреслив Микола Азаров. Водночас він погодився, що борги з відшкодування ПДВ є, але уряд разом з податківцями над цим працює. 

Також Прем’єр нагадав, що було значно зменшено адміністративне втручання у підприємницьку діяльність та розпочато процес дерегуляції. «54 тисячі різних регулятивних актів скасовано. Але ми не зупиняємося і не вважаємо, що цю роботу завершено. Ми бачимо серйозний супротив з боку бюрократії. Однак налаштовані довести дерегуляцію до логічного завершення», — заявив глава уряду.

Крім того, Микола Азаров запевнив, що нові соціальні ініціативи, зокрема повернення знецінених вкладів радянського Ощадбанку, не спричинять негативного впливу на макроекономічну ситуацію в Україні. «Ми розрахували свої можливості та сили і прийняли абсолютно вивірене та точне рішення», — запевнив Прем’єр.

Насамкінець він зазначив, що у перший рік роботи нинішнього уряду рішення, зокрема і ті, що стосувалися бізнесу, доводилося приймати швидко. Тому їх, можливо, не завжди було належним чином узгоджено з громадськістю та підприємницькими колами. «Зараз у нас з’явився час. Ми готові проводити всі необхідні реформи та заходи після узгодження з усіма організаціями, які представляють роботодавців, малий, середній та великий бізнес, а також  робочий клас», — наголосив глава уряду.