РЕАЛІЇ

Бюро технічної інвентаризації Криму, отримавши конкурентів, зменшило тарифи 

З появою нових правил державної реєстрації прав на землю і нерухомість несолодко зараз тим, хто позбувся цих повноважень: БТІ, а також відділам держреєстрації, що збагатилися нововведенням. Найгостріша проблема, що виникла у бюро, — втрата  40% доходів через зменшення обсягів замовлень. Позбувшись певних повноважень, виникла ще одна проблема — довелося звільняти реєстраторів. Тепер кваліфікованим із понад двадцятирічним стажем спеціалістам немає що запропонувати. «Перейти до реєстраційної служби Мін’юсту змогли лише троє з моїх співробітників, адже у цій структурі є свої працівники, які проходили відповідне навчання та яких відбирали за конкурсом», —  констатувала начальник КРП «СМ БТІ» Тетяна Молошик.

Ми не технарі,  а гуманітарії

На думку пані Тетяни, ще один мінус і під∂рунтя для шахрайських дій — те, що технічний документ на майно можна тепер робити значно менше разів, ніж продавати саме майно. «Це юридичний факт, а ось практична сторона медалі привела нотаріусів у легкий нокаут, адже тепер вони отримали величезну відповідальність перед законом», — аргументувала керівниця БТІ.

Аби розв’язати нові проблеми, керівництво кримського підприємства «СМ БТІ», до складу якого входять структурні підрозділи ще в п’яти регіонах півострова, розробило форму технічної довідки-характеристики для будинку та квартири, які видаватимуть у бюро для нотаріусів. Останні підтримали таку ініціативу. «Ми не технарі, а гуманітарії, і наші завдання — дотримуватися законодавства, правильно укладати угоду, оформляти документ, а технічний бік об’єкта нам важко зрозуміти, особливо, коли він має кількох співвласників, а його треба розділити», — пояснили ситуацію в нотаріальній конторі.

Завдяки цим довідкам БТІ намагається компенсувати свої втрати, та не набагато. Адже цей документ коштує більш як 100 гривень, а наприклад, за витяг із реєстру вони раніше отримували від 400 гривень. 

Бюро, що вже не мають монопольного становища, довелося переглянути власні тарифи. Нині експертна оцінка майна у Сімферополі стала дешевшою. Раніше вона обходилася 850 гривнями, нині — 590.

На відміну від Бюро технічної інвентаризації представництва служби держреєстрації є в усіх адміністративних одиницях півострова.
Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Для чого було руйнувати  стару систему?

Тим часом у цій галузі поступово з’являються нові приватні фірми, що можуть тепер, як і БТІ, здійснювати технічну інвентаризацію, маючи відповідний сертифікат. «Я погоджуюся: що більше структур надаватимуть ті самі послуги, то більшу якість отримуватимуть клієнти. Та, опираючись на власні спостереження, можу сказати, що ці фірми створюють, в основному, непрофесіонали. Вони не усвідомлюють, що тут недостатньо бути інженером-будівельником, архітектором, проектувальником і мати сертифікат, тут є нюанси: розподіл майна, виділення частки в натурі. Розібратися, що кому належить, можна, лише піднявши архіви БТІ, де історію об’єктів і його власників відслідковують з 1930-х років. Без наших архівів це неможливо зробити. Тому я переконана: суди будуть засипані позовними заявами», — констатувала очільниця БТІ.

Врешті-решт, багатьом не зрозуміло, для чого було руйнувати відпрацьовану роками систему, а не вдосконалити її. «Якщо так хотілося забрати в нас ці функції, то хай би забирали БТІ під своє крило разом із вкрай важливими архівами і вже готовими й досвідченими спеціалістами», — висловила свою думку вже звільнена працівниця бюро.

Виникли певні проблеми і з реєстрацією землі: цю функцію держреєстратори перебрали від органів земельних ресурсів. Та оскільки не всі ділянки мають кадастровий номер через те, що Земельний кадастр лише формується, їх не вносять до реєстру. Аби розв’язати цю проблему, реєстраційна служба та Рескомзем автономії провели нараду, де прийняли рішення розробити для громадян інформаційні буклети, де буде детально прописано, що слід робити у такій ситуації, куди звертатися, терміни оформлення і вартість виконаних робіт.

Черги меншими  не стали

Великий плюс — те, що на відміну від структури БТІ представництва служби держреєстрації є в усіх адміністративно-територіальних одиницях. Наприклад, БТІ Євпаторії обслуговувало ще Саки і Чорноморське, що розташовані на чималій відстані, а тепер тут є свої реєстраційні служби.  Щодо зручності приміщень, то тут перебирати не доводилося, бо держструктура не може дозволити собі комерційну оренду. Тому вибирали з тих об’єктів державної і комунальної власності, які пропонувала місцева влада. При цьому намагалися підібрати кращі варіанти. Всі приміщення мають телефонний зв’язок, Інтернет.

Як розповіли в БТІ Криму, за цей місяць черги меншими не стали, адже люди і далі замовляють технічну документацію. Браком черг не можуть похвалитися і в службі держреєстрації, бо інформацію до реєстру треба вносити день у день. Тому працювати доводиться до останнього клієнта.

Нині кримські БТІ відстоюють своє місце під сонцем у конкурентній боротьбі, а служби реєстрації намагаються зменшити напругу серед клієнтів і напрацьовують досвід. Щодо нотаріусів, то більшість із них воліє опиратися на технічні висновки бюро, щоб убезпечити себе від ризиків. А дехто прийняв рішення зайняти вичікувальну позицію до березня і утриматися від оформлення угод щодо купівлі-продажу майна, щоб подивитися, як іншим працюватиметься.

Таких побоювань нотаріусів не розуміють у службі реєстрації і в Держпідприємництві. Електронний єдиний реєстр діє за принципом, де пріоритетним є зареєстроване право на власність. Треба чітко розмежовувати поняття інвентаризації і державної реєстрації.