Військові дії Російської Федерації проти України, як і очікували міжнародні, українські та власне російські експерти, не могли вкрай негативно не вплинути на фінансово-економічну ситуацію всередині РФ. Фактично на валютних та фондових ринках нашого сусіда почалася паніка. Схоже на те, що у президента Росії Володимира Путіна також є не дуже хороші консультанти, як і у колишнього українського, бо перший своїми безглуздими діями насамперед веде до прірви, в тому числі фінансово-економічної, і пересічних росіян.

Тремтять котирування

Неабияк посприяло цьому негативному процесові різке засудження цих дій РФ президентом США Бараком Обамою та британським прем’єром Девідом Камероном, які зійшлися на тому, що Москва відтепер має понести значні втрати, якщо не виведе свої війська з України.

Так, торговельна сесія на російському валютному ринку вранці 3 березня розпочалася різким падінням курсу рубля по відношенню до долара та євро. Курсова вартість американської валюти на Московській біржі вчора вперше перевищила позначку 37 рублів за долар. Курс євро станом на 10.10 за московським часом склав 50,31 рублів за європейську одиницю.

«Рубль 3 березня разом з фондовим ринком з моменту відкриття практично обвалиться. І до євро, і до долара російська валюта за день може втратити одразу до 3% і таким чином поставити нові історичні рекорди», — заявив вранці 3 березня експерт російської компанії «Ай Ті Інвест» Василь Олійник.

Російські ділові видання вкрай занепокоєні і зазначають, що криза в Україні та військові події в Криму матимуть вкрай важкі наслідки для фінансового та фондового ринку РФ. Станом на ранок і день 3 березня експерти видань прогнозували, що російський ринок акцій за добу втратить 5-7%.

Як прогнозує керівник аналітичного управління «Уралсібу» Олександр Головцов, якщо розпочнеться стрілянина в зонах конфлікту, то буде подальший обвал і котирувань акцій, і російського рубля.

А от, приміром, інший експерт з РФ — незалежний інвестор Михайло Зак — взагалі вважає, що міжнародні інвестори можуть розпочати примусовий продаж російських активів, як на західних майданчиках, так і в середині самої Росії. А цей крок вже буде дуже серйозним і може неабияк розхитати окремі значні підприємства РФ.

Глибину падіння фондового ринку Росії чимало місцевих експертів взагалі не беруться навіть і обговорювати, адже іноземні гроші в економіці країни є в основному спекулятивними, і як би там не вирішилося питання навколо військових дій щодо України, вони впевнені: умовляти закордонних капіталовкладників інвестувати в РФ буде вкрай тяжко. Воно і зрозуміло — з такими подіями імідж Росії в економічній площині в очах іноземних інвесторів впаде на невизначений термін.

У той же час керуючий партнер PFL Advisors Федір Наумов вважає: якщо рішення Росії щодо використання збройних сил стосовно України залишиться лише демонстрацією намагань, то рубль не буде надалі дешевшати.

 Російський рубль стрімко знецінюється. Фото з сайту pics.top.rbc.ru

На економіку РФ Захід вплине

Тут треба додати — якщо РФ перейде до звичайної війни, то це потребуватиме неабияких грошових вкладень, які країна візьме зі свого державного бюджету і кишень простих росіян. До речі, зараз в різних ЗМІ мусується тема «економіки війни», тобто обговорюється, скільки Росії треба буде грошей на її проведення, хоча і цифри називаються дуже різні. Чи витримає країна таке навантаження, якщо на нещодавню зимову Олімпіаду в Сочі Москва витратила 50 мільярдів доларів, що, як зазначають експерти, є трохи меншою за державний бюджет України сумою?!

Слід зазначити, що українські експерти, до яких у терміновому порядку звертався кореспондент «УК», не дуже хотіли коментувати економічну ситуацію в Росії, що в принципі викликало деякий подив. Треба додати, що, приміром, не так давно було ліквідовано єдину установу в Україні, яка займалася питаннями світової економіки — Інститут світової економіки та міжнародних відносин НАН України. А в ній працювали відомі фахівці своєї справи.

Втім, перший заступник Інституту стратегічних досліджень НАН України Ярослав Жаліло зазначив «УК», що фактичні військові дії Росії щодо України безумовно викликали і викликатимуть надалі дуже негативний резонанс на фінансових та фондових ринках РФ. «Це вдарить по економіці Росії, адже підприємства країни є дуже застарілими, і вони не розвивалися протягом багатьох років. Однак останніми роками РФ демонструвала економічне зростання, хоча його темпи і дещо знижувалися. Тобто певний запас міцності ця країна має», — констатував він.

Однак не так райдужно бачить перспективи подальшого розвитку Росії народний депутат України Микола Рудьковський, який у минулу неділю на одному з телеканалів заявив про те, що крім застарілості економіки наш сусід потерпає і від подальшого падіння цін на нафту в світі. За словами народного обранця, газ, який є основним «козирем» у будь-якій політичній грі РФ, також втрачає свої виграшні «позиції», адже Європа за останні роки вже значно диверсифікувала постачання «блакитного» палива (збільшення видобування та постачання з Норвегії), знижуючи  його закупівлі в Росії.

Не варто забувати і про наміри США та країн ЄС щодо запровадження   економічних санкцій у зовнішній торгівлі з Росією. Йдеться передусім про розірвання торговельних контрактів на кругленькі суми з російськими корпораціями та компаніями, вплив в цьому питанні на РФ через СОТ, економічні санкції високопосадовцям з Москви (схожі з подібними українськими) тощо. До речі, як повідомляє Укрінформ, 2 березня представникам Россільгоспнагляду без пояснення причин  вже заборонили в’їзд у США для проведення переговорів з узгодження ветеринарних і фітосанітарних заходів у контексті приєднання Казахстану до СОТ.

Чи вигідний  такий стан  речей російському бізнесу, включаючи олігархів? Звісно, що ні. А що вже казати про пересічних росіян, життя яких почне значно погіршуватися…

Проте, звісно, образ окупанта XXI сторіччя в будь-якому випадку (продовження чи згортання військової операції) на багато років зробить економічні відносини Росії з цивілізованим світом дуже проблематичними. Таким чином, той вкрай недружелюбний «бумеранг», який запустила РФ в Україну, повертається до неї і віщує їй самій низку проблем, насамперед фінансово-економічних.