Днями у чергову частину Маневицького районного відділу  управління МВС України у Волинській області надійшла інформація, що у лісовому масиві на території державного підприємства «Маневицьке лісове господарство» група приблизно з трьохсот чоловіків демонстративно розпочала незаконний видобуток  бурштину-сирцю. Незабаром кількість невідомих осіб,  що видобували сонячний камінь, збільшилася приблизно до тисячі людей.

На заклики лісівників і правоохоронців припинити незаконний промисел вони не реагували. За деякими попередніми оцінками, самодіяльні старателі встигли перекопати глибокими ямами до півтора десятка гектарів лісових земель. 

Для обговорення ситуації та вироблення тактики припинення масового правопорушення у Волинській обласній державній адміністрації відбулася координаційна нарада за участю голови адміністрації, керівників силових відомств, екологів та громадських активістів.

Незаконний промисел у маневицьких лісах Волині організували старателі з Житомирської, Львівської та Рівненської областей. Фото автора

До місця масового правопорушення прибула майже тисяча працівників міліції, Служби безпеки України, Державної служби з надзвичайних ситуацій, Національної гвардії України, Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства, представники громадських організацій, які мають патріотичну позицію. Допомогти волинянам забезпечити громадський спокій прибули і  понад півтисячі спецпризначенців із п’яти інших регіонів. Для перекриття шляхів, якими могли скористатися правопорушники, було залучено бронетранспортер і сільськогосподарську техніку.

Спроби керівника обласної державної адміністрації Володимира Гунчика, прокурора області Дмитра Чепіжака, начальника управління Служби безпеки України в області Юрія Фелонюка, начальника УМВС України у Волинській області генерал-майора міліції Петра Шпиги пояснити старателям незаконність їхніх дій і вийти на спокійний діалог не мали успіху. Старателі відкидали будь-які пропозиції очільника виконавчої влади області. Наприклад, на ідею вже на найближчій сесії обласної ради, яка відбудеться 30 вересня, створити підприємство «Бурштин Волині» і передати видобуток йому висували аргумент, що «так не буде, бо дядя загрібатиме мільйони, а ми працюватимемо за 1400 гривень».

За день в умовах успішної роботи нелегальний копач може заробити 1400 гривень, а якщо пощастить — значно більше. Тому в межах відкритого кримінального провадження за ч. 2 ст. 240 (порушення правил охорони або використання надр) Кримінального кодексу України правоохоронці вилучили чотири автомобілі, що були задіяні в правопорушенні, 200 тисяч гривень, приблизно кілограм бурштину-сирцю та інвентар для його видобутку. Півсотні людей доставили в райвідділ внутрішніх справ для з’ясовування обставин і оформлення відповідних документів.

Це майже місячний ландшафт, який залишають після себе нелегальні шукачі напівкоштовного каменю. Фото автора

Попри агресивність багатьох правопорушників, врегулювати непросту ситуацію, що загострилася до краю ще й через брак у більшості учасників конфлікту постійної роботи і, відповідно, гарантованих доходів,  вдалося без особливих інцидентів. Не допустили й перекриття траси Варшава — Київ, що проходить неподалік від місця конфлікту.

— Нині ситуацію стабілізовано, територію, на якій припинено масове правопорушення, охороняють працівники спецпідрозділів міліції, — повідомив начальник УМВС України у Волинській області Петро Шпига. — Тривають оперативно-розшукові заходи, спрямовані на встановлення кола осіб, причетних до організації незаконного видобутку бурштину. Загрози для дестабілізації ситуації немає.

Випробування сил криміналітету і правоохоронців, що фактично було на території області, порушує чимало гострих питань. Насамперед про необхідність якнайшвидшого ухвалення у Верховній Раді закону про видобуток, обробку та реалізацію сонячного каменю. Адже нинішня кримінальна ситуація навколо бурштину склалася не вчора, а ще багато років тому. І, судячи з усього, задавнена хвороба вже дала чимало метастаз. Чи не пора кардинально лікувати їх? А доки не буде добре продуманого законодавства, що враховуватиме зокрема й інтереси місцевих громад, простих людей, доти буде загроза кримінальних десантів, корупції та різного гатунку афер.

І, звісно ж, не названі ще координатори старательської акції у маневицьких лісах, які публічно кинули виклик владі та силовим структурам і демонстративно привели під обіцянку нелегального заробітку сюди сотні людей, повинні відповісти.

Події, що відбулися на Волині, недооцінювати  не можна. Першим кроком для нормалізації ситуації має бути визначення Верховною Радою України правил гри на ринку сонячного каменю.

ПРЯМА МОВА

Володимир ГУНЧИК, голова Волинської обласної державної адміністрації:

— Люди, які взяли участь у несподіваному «десанті» в маневицьких лісах, — не волиняни, а жителі сусідніх областей: Рівненської, Львівської та Житомирської. Попри це, необхідно якомога більше спілкуватися з місцевими людьми, щоб вони зрозуміли: єдиний вихід із цієї непростої ситуації — ввести видобуток бурштину в законне русло.

Я звернувся до представницького корпусу району із проханням якомога швидше провести засідання позачергової сесії районної ради, на якому клопотати про створення комунального підприємства, що й займатиметься легальним видобутком.

Ще одне невідкладне завдання, яке має вирішувати влада вже у столиці, — якнайшвидше ухвалити закон, що з урахуванням економічних реалій врегулював би видобуток, оброблення і реалізацію цієї корисної копалини. І так дав би змогу місцевому населенню отримати легальні робочі місця.