ДОХОДИ

Ця сфера економіки набуває дедалі цивілізованіших рис

До кінця року Державна податкова служба зможе максимально перевести відшкодування податку на додану вартість в автоматичний режим. Таке переконання висловив керівник цього відомства Віталій Захарченко під час перебування в Одесі.

На сьогодні в режимі автоматичного відшкодування сплачується 73% усіх компенсацій ПДВ. «Процес автоматичного відшкодування податку на додану вартість стає динамічнішим. За чотири періоди кількість платників, що отримали право на автоматичне відшкодування, зросла вп’ятеро», - підкреслив Віталій Захарченко.

Він нагадав, що у січні цього року, одразу після запровадження автоматичного відшкодування, право на це отримали тільки 24 платники, яким перераховано 457 млн грн. Вже за деклараціями за квітень, поданими у травні, таких підприємств стало 122, а загальна сума компенсованого таким шляхом ПДВ сягла 2,2 млрд грн.

Нині отримувачі автоматичного відшкодування представляють 25 з 27 регіонів України. До переліку увійшли підприємства гірничо-металургійного комплексу, машинобудування, суднобудування, електротехнічної, легкої та хімічної промисловості, будівництва, сільського господарства й торгівлі, зернотрейдери.

«Щоб зняти означені проблеми з ПДВ, за останні два місяці ми перевищили відшкодування податку на 1,2 млрд грн — замість запланованих 3,2 млрд грн було відшкодовано 4,4 млрд», — наголосив Віталій Захарченко.

Розповів він і про те, що податковий борг платників перед бюджетом скоротився в цьому році на 539,6 млн грн. Темпи погашення боргу значно перевищують накопичення заборгованості. З початку цього року надходження в рахунок погашення боргів зросли на 32,3%, або на 454,8 млн грн.

В. Захарченко наголосив, що позитивна тенденція щодо надходжень в рахунок погашення податкового боргу спостерігалась ще протягом минулого року. Торік на погашення заборгованості платники сплатили 3,9 млрд грн.

«За ініціативою податкової служби було порушено понад 4 тисячі справ про банкрутство, сума боргу за якими становила 2,8 млрд грн. Від підприємств-банкрутів до бюджету вже надійшло 839 млн гривень», — повідомив В. Захарченко.

На 564,5 млн грн скоротилася і заборгованість з рентної плати за газ, збору за забруднення навколишнього природного середовища, рентної плати за газовий конденсат українського видобутку, повідомляє прес-служба Державної податкової служби.

Крім того, цьогоріч декларації про доходи подали 607,7 тис. осіб, що на 61,1 тис. більше, ніж торік. Загалом платники задекларували доходів на 21 млрд грн. Минулого року ця цифра становила 17,8 млрд.