Найбільший вплив на професійну діяльність відомого українського художника В’ячеслава Казаневського  мав ще в ранньому віці фламандський живописець і графік Пітер Брейгель Старший, а на даному етапі свого творчого розвитку митець поважає творчість Марії Примаченко. Та аби  цим таким різним авторитетам було  кого вчити і надихати, спершу мали постаратися батьки. І тут  знаний майстер карикатури Володимир Казаневський не схибив: син у нього вдався в різних жанрах мастак.

Свої різнобічні таланти В’ячеслав продемонстрував нещодавно у Національному музеї Тараса Шевченка  на персональній виставці «Трійця: природа, сім’я, соціум».

Казаневський-старший (ліворуч) завжди серед перших критиків творчості сина

За авторським задумом роботи було поділено на три тематично-смислові частини.

Зокрема у залі «Природа» були представлені сонячні краєвиди, виконані з неабиякою майстерністю в різних куточках України — від Криму до Карпат. Кожен з них позначений яскравими національними й неповторно-індивідуальними рисами, які разом витворюють неймовірний ансамбль української природи.

Фотосесія на тлі Віталія Кличка і Богдана Бенюка розвеселить будь-кого

У залі «Соціум» безперечно  приваблюють експресивні, гротескні та стилізовані портрети відомих українців — і митців, і політиків високого рангу, причому з різних таборів. Тут і чинний глава уряду, і двічі несудимий колишній гарант, якого, не сумніваємося, ще наздожене лава підсудних.

Аби передати неповторні риси кожного з портретованих, художник вдається до сміливих пошуків формотворення. І саме завдяки цьому йому вдається відшукати щось нове, непомітне пересічному поглядові звичайної людини.

Ось вона — колективна муза митця

А відпочити  від буденного можна споглядаючи  розташовані під грифом «Сім’я» портрети веселої і  життєрадісної донечки та красуні-дружини художника.

В’ячеслав Казаневський закінчив Національну академію образотворчого мистецтва і архітектури, навчався також в Академії мистецтв у м. Лювен (Бельгія) в майстерні Поля Ван Ейка. Добрий і злегка запальний В’ячеслав любить розвиватися всебічно — постійно читає, грає в футбол і настільний теніс, вважає за краще дивитися класичні фільми, такі як «Тіні забутих предків» Параджанова. А ще має, на перший погляд, суперечливі уподобання в кольорі: червоний і чорний — його улюблені. 

Оксана ГОЛОВКО,
Володимир ЗАЇКА

(фото),
«Урядовий кур’єр»