ЦІНИ

Українцям похід до аптеки стає не по кишені

З настанням холодів дедалі частіше ми змушені купувати медпрепарати. От тільки їх основна маса коштує стільки, що вітчизняний споживач може собі дозволити лише дивитись на вітрину. А якщо врахувати, що холодної пори, коли, як завше, активізуються віруси, фармацевти теж не дрімають і швиденько переглядають свої ціни у бік підвищення, то виходить, що лікуватись стає з кожним днем дорожче. Скільки ж коштуватимуть ліки в зимовий період, на який припадає пік захворювань, з'ясовував "Урядовий кур'єр".

Обізнаний, отже попереджений

Нещодавно Антимонопольний комітет України попередив 16 основних оптових постачальників ліків, щоб ті утримались від дій, які можуть призвести до економічно не обгрунтованого підвищення цін на медикаменти або виникнення штучного дефіциту фармацевтичної і медичної продукції.

Комітет вимагає від гуртових постачальників лікарських препаратів забезпечити цінову стабільність на ринку, особливо в період розповсюдження і загострення сезонних інфекційних захворювань населення.

От тільки постачальники пігулок та мікстур відхрещуються від того, що вони штучно піднімають ціни. Проте давати офіційні коментарі не горять бажанням. А в розмові "не на диктофон" розповідають, що дійсно нещодавно деякі лікарські препарати трішки подорожчали. Проте так трапилось через ріст курсу євро. І ті ліки, за які потрібно платити саме цією валютою, трохи виросли в ціні. З цієї ж причини приблизно на 5% подорожчала продукція одного з великих столичних фармакологічних заводів. Оскільки деякі складові для своєї продукції вони теж закуповують за євро. Тому, якщо невеличке подорожчання і було, то не суттєве й економічно обгрунтоване. А ось від махінацій з цінами в цій компанії відмахнулись. Мовляв, торік ми вже різко підняли ціни, тепер такого робити не будемо. Фармацевти не бачать особливих причин для хвилювання і переконані, що ціни на ліки не деруться вгору.

- Ми дивились середні ціни за серпень, вересень і за жовтень, і маю сказати, що якщо співставити ціни жовтня до серпня - то подорожчання становило 1%, виняток становить лише амізон, - переконує директор ПП "Наша аптека" Сергій Сорока, - на цей препарат ціна зросла трохи більше. Ми порівнювали 5 найбільш популярних препаратів українського виробництва і 6 імпортного. А в минулому році ціни зростали тільки тому, що їх піднімали виробники на період ажіотажного попиту. А те, що зараз Антимонопольний комітет виніс таке рішення, то це скоріше превентивна міра.

Народ - проти!

У роздрібній аптечній мережі думки щодо росту цін на їхній асортиментний ряд - розійшлись. Якщо одні фармацевти впевнені, що нічого не дорожчало, то інші невеликий ріст цін побачили.

- Протягом року ліки потихеньку дорожчають, - переконує завідувачка однієї із столичних аптек Марина Макушко. - Ось, приміром, анальгін ще шість місяців тому коштував 1 грн, а тепер вже 1,50 грн. Ціни піднімаються тому, що не стоїть на місці вартість енергоносіїв, та й зарплату людям із чогось треба платити. Я не вважаю, що це дорого. Ось ви купуєте на базарі картоплю, а вона коштує 5 грн за кіло і байдуже на ціну, бо їсти треба!

- Все потихеньку дорожчає, - не погоджується із колегою фармацевт Ніна Шкара. - Як тільки ми отримуємо нову партію, так і бачимо, що то на один, то на другий товар піднялась ціна. Якщо влітку корвалол коштував майже 3 грн, то зараз 4,83 грн.

Покупці від такої цінової еквілібристики впадають у депресію. Бо при кожному поході в аптеку потрібно добре розкошелитись.

- Щомісяця змушена купувати ліки, і щоразу дивуюсь їхній вартості, - розповідає пенсіонерка Валентина Братчик. -Адже ціни потихеньку ростуть, і про це вже навіть ніхто не говорить. Я не знаю, чому вони дорожчають, адже ті препарати, які я купую - українського виробництва. Якщо і далі так триватиме, то змушена буду відмовитись від деяких пігулок, або просити грошей у дітей, бо на пенсію не полікуєшся.

Не викликає особливого захоплення похід в аптеку і в працюючого люду.

- В мене маленька дитина, яка вже тиждень хворіє. На її лікування ми витратили 300 гривень і це не межа, -жаліється молода мама Наталія Тулубова. - Боюсь, якщо ціни зростатимуть, ми будемо змушені лікуватись виключно лікарськими травами - це єдине, що доступне. А от за антибіотики потрібно платити занадто дорого, хоча майже всі лікарі їх виписують. Власне, як і сиропи від кашлю, знайти дешевші 35 грн важко.

КОМПЕТЕНТНО

Євген СOВA,
комерційний директор Борщагівського
хіміко-фармацевтичного заводу:

- Я прочитав рішення Антимонопольного комітету і вважаю, що воно профілактичного характеру. Комітет попереджає і рекомендує дотримуватися справедливого ціноутворення. Чому попереджає, тому що минулої осені був штучний ажіотаж, спричинений більше політиками, ЗМІ, ніж епідемією грипу. Цієї осені такого не повинно бути, ліків удосталь. Люди спокійніше поставляться до сезонних вірусних захворювань. Панікувати не треба. Не треба спустошувати і прилавки аптек, запасаючись медикаментами заздалегідь. Ліки рекомендую брати лише за потребою.

Спекулятивних підстав для підвищення цін, не пов'язаних з ринком медикаментів, немає. Дистриб'юторів уже навчили ціни піднімати обгрунтовано. Наприклад, наші конкуренти останнім часом ціни не підвищували. Протягом останнього року ми відчуваємо лише інфляційні моменти, коли дорожчають енергоносії, комунальні послуги тощо. Це, звісно, впливає на ціноутворення, але воно незначне. Ще першого липня нинішнього року всі крупні виробники ліків та уряд підписали меморандум про непідвищення цін до першого січня наступного року. В цьому полі ми і працюємо. Ціни не підвищуємо і не бачимо у цьому суттєвої потреби. Імпортна сировина значно не зросла в ціні.

Щодо медпрепаратів, які завозяться в Україну, то ціна на них у переважній більшості прив'язана до курсу євро: ось вона і коливається у цьому діапазоні. Але якщо курс євровалюти знижується, то відповідно має знизитися і вартість імпортованих ліків. За цим та іншим і мають слідкувати контролюючі органи.

Ірина ПОЛІЩУК,
Віталій ЧЕПІЖКО