СКАНДАЛ

У місті Лева зірвали презентацію книжки "Записки українського самашедшого" відомої письменниці

Ліна Костенко раптово перервала творчий тур по Україні, під час якого в різних містах особисто презентувала свій роман "Записки українського самашедшого". З неймовірним успіхом відбулися вечори в Києві, Рівному, Харкові - для охочих зустрітися з нею були затісні театри: людям, які збиралися біля цих мистецьких закладів, "виводили зал" на екран.

Останні два тижні Львів теж жив очікуванням неординарної події - презентації прозового роману знаної української письменниці. Жоден із дотеперішніх традиційних "Заньківчанських вечорів" не викликав такого ажіотажу, як запланована зустріч із відомою поетесою, моральним авторитетом нації.

Проте за кілька днів до приїзду поетеси місто шокувала звістка: Ліна Костенко скасувала заплановану зустріч... Що стало причиною такого рішення, однозначно сказати не беруться ані громадські діячі, ані обурена львівська громада. Цьому міг передувати скандал, пов'язаний із продажем квитків (зазвичай на "Заньківчанські вечори" глядачі частково приходять за запрошеннями, а частину квитків реалізують у касах театру). Але дотепер жодних непорозумінь не виникало, тож у Національному академічному українському драматичному театрі ім. Марії Заньковецької радяться, як бути із проданими квитками.

А от представники львівської інтелігенції переконані, що до такого кроку поетесу спонукала ініційована дискусія навколо роману письменниці, що відбулася у львівській кав'ярні "Кабінет" у рамках літературно-критичних обговорень. Там у ролі критиків виступили літератори Віктор Неборак, Ігор Котик та Юрій Кучерявий.

- Складно говорити про мотиви, якими керувалася Ліна Василівна. Бо раніше вона мала поважні зустрічі у Києві, Харкові, - говорить відомий поет Роман Лубківський. - До цього могла спричинитися низка факторів. Передовсім те, що спрацював механізм комерції - квитки на вечір продали без її згоди. Хоча це свідчить про велику шану до творчості Ліни Костенко. Вочевидь, визначальною з огляду на резонанс стала розмова літераторів, що була висвітлена у місцевій газеті: знаючи про заплановану у Львові зустріч, вони зробили крок, який можна розцінювати як провокацію. Очевидно, це й вплинуло на її рішення. Однак впевнений, що львівська інтелігенція, яка дуже прагла цієї зустрічі, знайде спосіб запросити Ліну Василівну. Щодо твору Ліни Костенко, то найкраще - хай кожен прочитає роман і оцінить для себе -не всі ж читачі однаково сприймають літературний твір.

Боляче й за те, що Ліну Василівну образили. Саме у Львові, до якого вона мала особливе ставлення. Поетеса приїжджала сюди у найтяжчі часи репресій, бувала у журналі "Жовтень (нині "Дзвін"), з болем в душі несла квіти до приміщення, де відбувалися судові засідання, була дуже уважною до людей, і в такий спосіб хотіла засвідчити тим, кого переслідували, свою підтримку і солідарність.

- Не знаю, що стало причиною скасування львівської зустрічі. А наша дискусія планувалася задовго до туру Ліни Костенко, - запевняє поет Юрій Кучерявий, учасник дискусії. - Немає чого замовчувати. Це газетярі багато що наплутали. Я шокований тим, як перекручуються слова, які списи ламаються! Ще два дні тому шукав можливість бути на зустрічі з письменницею. Я в захопленні від публіцистики твору і від поезії Ліни Костенко. Але моя позиція неоднозначна, як і сам роман. Для цього він і писався, аби дискутували.

Проте Ліна Костенко повернула в наше життя черги: за її книжками! Їхні наклади видавці додруковують, аби задовольнити попит. Зустрітися з письменницею скрізь в Україні хочуть не лише як з автором "Записок українського самашедшого": чекали й чекають побачення з людиною, чиї вчинки і висока творчість у минулому й сьогоденні - це насамперед Гідність, без якої нам не обійтися і в майбутньому. Саме такої Гідності маємо дотримуватися і в своїх словах про той чи інший твір Ліни Костенко, незалежно від того, як хто його сприймає.

"Я всіляко намагався переконати Ліну Василівну не переривати туру, - зазначив видавець її роману Іван Малкович, - зокрема сказав: "Ліно Василівно, ви ж бачите, що ви, мов той криголам, проламуєте штучно створену кригу українського відчуження...". "Так, я згодна, як криголам, пробивати кригу, хоч це й дуже холодно, - відказала Ліна Костенко, - я згодна пробивати стіну, але криголами не плавають у болоті..."

Тож сподіваємося, що зустрічі з Ліною Костенко не припиняться. Їх чекають в Україні, де значно більше річок, ніж боліт.