АКТУАЛЬНО

Батькам слід пильнувати, щоб улюблена дитяча розвага не закінчилася для малечі
на лікарняному ліжку

Ось і настало довгоочікуване літо. Та саме діти чекають на нього більше, ніж дорослі, адже у них канікули. А серед літніх розваг одна з найулюбленіших, особливо для хлопчиків та дівчаток молодшого віку — гайнути з батьками у парк атракціонів. Морозиво, солодка вата, лимонад… А головне — швидкісні каруселі, коли у вухах — вітер, а емоції зашкалюють за край. І є чим похвалитися друзям з двору чи однокласникам. Але те, що викликає в малюка захоплення, батьків часто насторожує. Адже зі ЗМІ, на жаль, нерідко дізнаємось, як діти наражаються на небезпеку під час таких веселих розваг. Отже, побоювання татусів і матусь небезпідставні. У якому стані нині перебувають наші «Сюрпризи», «Ракети» та, «Колеса огляду», «УК» поцікавився в службі, яка відповідає за їх перевірки.

— Безпека атракціонів і каруселей перебуває під посиленим контролем Держгірпромнагляду, — розповів заступник голови цієї установи Степан Дунас. — За останні два роки ми перевірили майже всі атракціони, які експлуатуються в Україні.

З іншого боку, задля зменшення тиску на бізнес Кабмін своєю постановою від 16 січня 2013 року №67 вніс зміни до постанови від 28 квітня 2009 року №413 «Про затвердження критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності у сфері промислової безпеки та охорони праці». І цими змінами атракціонна техніка була віднесена до об’єктів незначного ступеня ризику. А отже і проведення планових перевірок тут передбачено не частіше, ніж один раз на п'ять років. Тому наступні перевірки атракціонів можна буде провести, тільки починаючи з 2016 року.

Але після нещасного випадку з дитиною у Бердичеві, який висвітлювали практично всі ЗМІ держави, Держгірпромнагляд звернувся до Кабміну з пропозицією повернути атракціонам статус об’єктів із високим ступенем небезпеки. А також дозволити, як і раніше, перевіряти їх не рідше, ніж раз на три місяці.

Перевірки тривають

Щодо цьогорічних перевірок то Держгірпромнагляд розпочав їх за дорученням Кабміну 20 травня.  Станом на 3 червня по Україні 328 суб’єків господарювання експлуатують 1347 атракціонів, віднесених до обладнання підвищеної небезпеки, з яких 467 пересувні. Обстежено 1229 атракціонів, виявлено 1423 порушення Правил безпечної експлуатації, тимчасово зупинено 275 одиниць атракціонної техніки. До адміністративної відповідальності притягнуто 79 власників атракціонів. На вимогу Держгірпромнагляду демонтовано 22 атракціони підвищеної небезпеки, ще підлягають демонтажу - 68.

Також заборонено експлуатацію карусель у Миколаївській області - 45, у Донецькій - 36, в Одеській - 10.

А до 24 травня були перевірені атракціони Київщини щодо їх безпечної експлуатації у весняно-літній період. Тут розташовані 120 таких атракціонів (82 — у столиці та 38 — в області). Нині перевірені 56, з них 35 — підвищеної небезпеки.

І ось результат. Фахівці заборонили експлуатацію шести атракціонів підвищеної небезпеки у Києві: ТРЦ «Тропікал парк» — «Жабу», «Сафарі»; парк «Позняки» — «Ламбаду»; парк «Молодіжний» — «Ламбаду»; парк «Деснянський» — «Fantastic jump-4», а також у Бучі Київської області — атракціон «Мала ланцюгова карусель».

Під час перевірок виявили 58 порушень охорони праці. Серед характерних такі:

— у паспортах атракціонів не зазначені особи, відповідальні за їх безпечну експлуатацію й утримання у справному стані;

— на робочому місці оператора атракціону немає інструкції з охорони праці;

— робочі місця операторів не обладнані кабінами, парасолями, навісами для захисту від сонця та атмосферних опадів;

— протипожежний щит не укомплектований первинними засобами пожежогасіння;

— у кабіні операторів не облаштоване місце для вогнегасника, зберігання експлуатаційної документації та засобів надання першої медичної допомоги;

— огородження деяких атракціонів не відповідають вимогам правил безпеки;

— не розроблений план евакуації відвідувачів та обслуговуючого персоналу.

За порушення цих норм до адміністративної відповідальності притягнуті 8 осіб. Нині перевірки атракціонів тривають.

Швидкість захоплює, але безпека — передусім. Фото з сайту parkperm.ru

Найстарішому атракціону — понад 60!

На запитання, якого року випуску каруселі в Україні і який термін їх експлуатації, Степан Дунас поінформував, що зазвичай термін експлуатації атракціону визначає завод-виробник у відповідних документах. Якщо ж таких застережень немає, цей термін не повинен перевищувати для дитячих атракціонів — 10 років, для решти — 6,8 року.

Коли ж час збігає, щоб визначити, чи можна далі експлуатувати атракціон, експерти мають його ретельно обстежити й надати документальний висновок. І лише маючи на руках такий документ, власник атракціону може, як кажуть, з чистою совістю експлуатувати його далі.

Нині в Україні використовують майже 40% атракціонної техніки, виробленої ще за радянських часів. Поруч із новими каруселями продовжують працювати й ті, на яких гойдалися ще тати й мами нинішніх малюків. До речі, найстаріша з них — «Русская карусель» виробництва Єйського механічного заводу — 1947 року випуску. Капітально-відновлювальний ремонт цієї каруселі проведений у 2011 році. Атракціон дуже популярний серед вінничан та гостей міста.

Береженого й Бог береже

І наостанок ми поцікавилися, на що саме слід звернути увагу під час відпочинку в парку атракціонів, аби не наразитися на небезпеку.

Серед головних порад — завжди вимагати від власника атракціону надати розрахунковий документ — квитанцію, товарний чи касовий чек, квиток, талон тощо, який доводить, що ви сплатили суму за користування цим атракціоном, і його власник несе відповідальність за вашу безпеку. А ще — до того, як посадити дитину на карусель, батькам не завадить перевірити, чи є у її власника дозвіл на експлуатацію, документ про проведення технічних оглядів, експертних обстежень та їх результати і чи гарантує він вам відшкодування у разі нещасного випадку. І якщо вам відмовляться надати такі документи, користуватися атракціоном Держгірпромнагляд настійно не рекомендує.

Уява одразу намалювала картину: щаслива родина приходить до парку розваг. Малюк аж притупцьовує від нетерпіння, доки тато з мамою стоять у черзі за квитками на «Салют» чи «Колесо огляду». Аж тут відповідальні батьки, замість чимшвидше порадувати сина чи дочку, посадивши на карусель, починають шукати власника атракціону й вимагати від нього показати дозвільні документи. Зрозуміло, що проблема буде навіть у тому, де і як відшукати власника. Адже зазвичай біля атракціону можна знайти лише технічних працівників. І навряд чи вони в курсі про якість папірці з печатками та підписами фахівців, які від них раптом почнуть вимагати. Зав’яжеться суперечка, зіпсується настрій у батьків. Найімовірніше, вони вирішать не пускати свою дитину на таку карусель. А що сказати про малого, якому обіцяли усілякі розваги?

То чи не практичніше ретельно перевіряти атракціони підвищеної небезпеки до початку літнього сезону? І без коливань офіційно забороняти працювати тим, де є хоч найменша підозра на технічну несправність або невідповідність документів?