У Києві триває робота Міжнародного екологічного форуму "Довкілля-2010". Відкриваючи його, перший віце-прем'єр-міністр Андрій Клюєв слушно зауважив, що події останніх років засвідчили: наш світ крихкий, і порушити рівновагу у природі просто. Аномальні температурні показники, які відчули на собі цього літа не лише українці, а й наші сусіди, та інші екологічні катастрофи тому приклад.

Результати - за 10 років

Проведення форуму має дати відповіді на запитання, зокрема, як організувати економічну модель розвитку країни, не вступаючи в конфлікт із природою. Перший віце-прем'єр повідомив, що уряд готує програми з модернізації і переозброєння основних галузей промисловості України, які будуть передбачати значне поліпшення їх екологічних параметрів: "Цим шляхом необхідно йти. Якщо посилено працювати, протягом десяти років це реально реалізувати". Таке завдання відповідає й національним проектам Президента, сказав Андрій Клюєв, нагадавши, що глава держави оголосив 2013-й Роком екології та спорту.

У свою чергу, координатор форуму, Міністр Кабінету Міністрів Анатолій Толстоухов нагадав, що востаннє подібний форум в Україні проходив 2003 року. Тоді відбулася 5-та Європейська конференція міністрів охорони навколишнього середовища. "Вона засвідчила, що Україна йде шляхом європейської інтеграції, що ми стаємо учасниками ініціативи, народженої в Європі і відомої як "Довкілля для Європи", - наголосив урядовець. Тоді були прийняті важливі рішення щодо навколишнього середовища, транскордонного співробітництва, захисту Карпат тощо. Але, як сказав Анатолій Толстоухов, з тих пір робота такого високого рівня була переведена на регіональний рівень, рівень громадських організацій і політичних партій: "Зараз ми відроджуємо процес, який був започаткований у 2003 році, і з наступного року "Довкілля 2010" буде відоме як "Довкілля для України", форум стане складовою процесу "Довкілля для Європи".

Міністр Кабміну висловив думку, що форум - це об'єднання зусиль на всіх рівнях задля того, щоб спільно демонструвати наші можливості, щоб екологічна ситуація ставала кращою, щоб люди відчували, що таке чисте повітря, чиста вода, безпечне життя. Він додав, що впевнений у досягненні як теоретичних, так і практичних результатів.

Назустріч людям і природі

У ході роботи форуму відбулася Всеукраїнська конференція "Збалансований (сталий) розвиток України - пріоритет національної політики". Розпочинаючи захід, Анатолій Толстоухов передав вітання учасникам форуму від Прем'єр-міністра Миколи Азарова. Зокрема, на думку глави уряду, ця подія є важливим кроком не лише на шляху сталого розвитку економіки, а й захисту навколишнього середовища. Адже на виставці, яка проходить в рамках форуму, представлені найсучасніші проекти та розробки, які допоможуть значно посилити екологічну безпеку та сприятимуть збереженню біорозмаїття. Такі заходи зроблять спільний європейський дім безпечнішим.

Міністр Кабміну повідомив: стосовно екологічної ситуації вперше поняття збалансованого, сталого розвитку було введено під час Міжнародної конференції ООН 1992 року. Тоді ж було розроблено порядок денний на XXІ століття. Головний аспект документа - соціально-економічний розвиток має бути поєднаний з екологічною безпекою, і як, наслідок, покращенням добробуту людей. Анатолій Толстоухов зазначив, що на розгляді парламенту перебуває проект Стратегії національної екологічної політики держави на період до 2020 року. Цілі та завдання цієї стратегії спрямовані на охорону та оздоровлення довкілля, забезпечення невиснажливого використання природних ресурсів та екологічно безпечної життєдіяльності людини.

Крім того, урядом затверджено новий склад Національної ради зі сталого розвитку України, на яку покладено завдання формування економічних, соціальних та екологічних передумов для зростання. Ці ж засади ввійшли до програми реформ Президента на 2010-2014 роки "Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава" та програми діяльності уряду "Назустріч людям".