Слідчі Головної військової прокуратури затримали у Києві, Львові, Дніпропетровську та Сєверодонецьку 8 вояків батальйону «Торнадо», зокрема командира цього підрозділу, раніше п’ять разів засуджену особу. Їх підозрюють в організації банди на базі роти міліції задля скоєння злочинів стосовно жителів Луганської області на території, підконтрольній Україні. Підрозділ із 149 осіб, забезпечений стрілецькою і важкою зброєю, бронетанковою технікою, відмовився співпрацювати із правоохоронцями. Вони заявили, що у разі наближення слідчо-оперативної групи відкриють вогонь на ураження.

Злочини задокументовано

Головний військовий прокурор Анатолій Матіос на брифінгу в Сєверодонецьку розповів про задокументовані злочини «торнадівців»: «Члени цієї банди на базі роти міліції підшукали місце у підвальному приміщенні школи в місті Привілля, де для утримання місцевих жителів підготували засоби для побоїв, катування, спричинення тілесних ушкоджень. Людей затримували та незаконно утримували в цих приміщеннях. До надзвичайно жорстоких форм катування належать статеві злочини щодо осіб чоловічої статі в особливо збоченій формі, які фільмували на мобільні телефони».

За словами Анатолія Матіоса, слідчі військової прокуратури отримали і провели дуже великий обсяг слідчих дій і негласно-розшукових заходів. Отримали 72 дозволи суду на проведення тих чи інших слідчих дій. Суд надав 17 дозволів на отримання та доставку до суду затриманих осіб. Отримано 3 дозволи суду на проведення обшуків, зокрема за місцем дислокації цієї роти міліції особливого призначення. Але вояки роти «Торнадо» заявили: якщо слідчо-оперативна група, а також засоби підсилення, які надала Національна гвардія України, наблизяться до місця їхньої дислокації, вони стрілятимуть. Через це головний військовий прокурор України змушений був офіційно звернутися до міністра внутрішніх справ із проханням невідкладно забезпечити блокування зазначеного об’єкта.

Під депутатським прикриттям

«Роту «Торнадо» сформовано із залишків особового складу батальйону «Шахтарськ», який, згідно з повідомленням міністра внутрішніх справ, торік восени було розформовано за вчинення мародерства, — підкреслив Анатолій Матіос. — І батальйон «Шахтарськ», який мав логотип, схожий на вила, і батальйон «Торнадо» підтримують певні політичні партії. Як головний військовий прокурор я достеменно знаю планування всіх операцій у зоні проведення АТО, застосування тих чи інших сил та засобів і хочу сказати, що нібито величезні здобутки цього батальйону в боротьбі з контрабандою між українською територією і так званою ЛНР не мають жодного підтвердження.

Слідство володіє передбаченими законом доказами, що підтверджують інтенсивне спілкування злочинців, яких підозрюють у скоєнні тяжких та особливо тяжких злочинів і непокорі органам влади, з деякими народними депутатами. Народні обранці їх консультують і наполягають на продовженні злочинної поведінки.

Таке сприяння і допомога людям, які порушили закон, слідчі Головної військової прокуратури кваліфікуватимуть відповідно до особливої частини Кримінального кодексу України. Плачу разом із потерпілими, які пройшли нелюдські, принизливі для гідності муки, катування. Страшно, що психологію тюремних стосунків допущено в роту міліції, коли люди не вірять, що є держава і влада».

Для збереження життя захисників вітчизни — бійців Національної гвардії та спецпідрозділів УМВС України у Луганській області — головний військовий прокурор України ухвалив рішення про відтермінування початку операції з роззброєння «торнадівців». Можливо, знадобиться відселення людей, які живуть неподалік, блокування території й проведення спец?операції.

ПРЯМА МОВА

Геннадій МОСКАЛЬ,
голова Луганської обласної військово-цивільної адміністрації:

— Батальйон «Торнадо» фактично вийшов із підпорядкування МВС України і ГУМВС в Луганській області. Воювати цей підрозділ не бажає, не бере і ніколи не брав участі в бойових операціях. Він перетворився на організоване злочинне угруповання, яке викрадало людей, убивало, гвалтувало, скоювало розбійні напади, крадіжки та інші злочини.

Украй жорстоко батальйон «Торнадо» повівся із жителями Станично-Луганського району. Я перший почав бити на сполох і писати про злочини батальйону.

На сьогодні ситуація вкрай напружена, бійці батальйону «Торнадо» зайняли кругову оборону, вивели на позицію техніку, яку вони вкрали після воєнних дій під Дебальцевим. Така поведінка загрожує нормальній роботі жителів області, проведенню АТО і становить загрозу національній безпеці України.