«Одинадцять років будував дім, а тепер з’явилися такі тріщини в стінах, що в них вільно вміщується мобільний телефон! Як тепер ремонтувати житло?», — скаржиться житель селища Віктор Кременко. У його сусіда тріснула стіна в будинку від горища до фундаменту. У сусідки онук боїться засипати один через підземні поштовхи. Тріщини на стінах селищного будинку культури, дитячого садка й місцевої школи. Люди кажуть, що перед поштовхами гавкають собаки та ревуть корови. А це — ознаки природного явища. Але сейсмологи надали два висновки, у яких нічого не зафіксовано. Мовляв, тектонічна плита тут одна, тож стикатися нічому. Втім, і більшість місцевих жителів — колишніх шахтарів схиляються до версії про підземні вибухи, як наслідки технології проведення гірничих робіт. 

Звичайно, все село вимагає від влади змінити ситуацію на безпечну для життя. Тож створено робочу групу для з’ясування причин підвищення сейсмічної активності в Попаснянському районі. Як повідомляє прес-служба обл?держадміністрації, до складу робочої групи включили і фахівців, і місцевих жителів. Найближчими днями група вивчатиме всі обставини, на основі виявлених фактів — розроблятимуть версії. Для чистоти експерименту навіть пожертвують роботами на місцевій шахті імені Д.Мельникова: тут буде зупинено буро-підривні роботи.

Від постійних поштовхів будинки тріщать по усіх швах. Фото з сайту ru.tsn

Незважаючи на велику відстань і теоретичну відсутність зв’язку між буро-підривними роботами на північному крилі шахти, і тим, що відбувається в селищах Лисичанський та Малорязанцеве, фахівці спостерігатимуть: якщо за цей час поштовхи повторяться, тож причина не в технології ведення гірничих робіт. Правда, вони не виключають, що причиною нещасть двох селищ є інша розташована поблизу шахта, але вона вже закрита. На думку представників Східного Державного регіонального геологічного підприємства, цілком можливо, що селища трясе через активізацію геологічних процесів саме в закритій шахті «Чорноморка». Якщо інформація підтвердиться, доведеться бурити там розвантажувальні свердловини. Для встановлення справжніх причин явища, фахівцям визначено тижневий термін.

Загалом життя на Донбасі поблизу шахти — діючої або закритої — спокійним не назвеш. Тому селян із Попаснянського району можуть підтримати і жителі кількох селищ, розташованих поблизу Ровеньків. Тут, за словами представників Східного Державного регіонального геологічного підприємства, також були зафіксовані подібні підземні поштовхи силою в 5—6 балів.